Регистрация

Пушачи, наблегнете на чая и кафето!

05 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 3039
Пушачи, наблегнете на чая и кафето!

Пристрастените към тютюна могат да водят по-здравосливен живот, като ежедневно пият чай и кафе.

Тютюнопушенето е вреден порок, който косвено всяка година отнема стотици хиляди човешки животи. И макар да няма видима изгода или удовлетворение от него, много хора се пристрастяват неволно към убийствения навик, след което страдат от последствията. Малцина могат да се откажат, много пушачи са опитвали, но са се завръщали отново към порока си, признавайки, че желанието да запалят една цигара е много по-силно от волята да изчистят тялото си от вредните въздействия на табака.

За всички, които вече искат да водят здравословен начин на живот, но не могат да се откъснат от коварната привичка, учени от Шведския институт Каролина се мобилизираха да открият кои са продуктите, които могат да сведат до минимум вредното влияние на цигарите върху тялото. След близо година проучвания, изследователите заключиха, че това са напитките, с които всеки пушач е свикнал да пали по една насъщна – кафето и чаят. (Вижте кои храни могат да ви помогнат в опитите да откажете цигарите.)

Една от основните вреди на пушенето е факта, че то убива редица витамини и микроелементи, постъпили в организма и лишава тялото от жизненоважни съставки за правилното му функциониране. Антиоксидантите в чая и кафето се съчетават със свободните радикали и предотвратяват тази щета, затова експертите препоръчват минимум по 1 кафе и три-четири чая на ден.

Кафето и чаят намаляват риска за инсулт при пушачите. Двете напитки въздействат на мозъка така, че го предпазват от развитие на атеросклероза и нормализират правилното кръвообращение в него. За да има ефект върху мозъка обаче учените препоръчват по 4 чаши кафе и 5 чаши чай всеки ден. Превенцията ще се появи чак след третия месец, а силата й ще нараства с течение на времето и регулярното приемане на топлите безалкохолни ободряващи питиета.

Тютюнопушенето отлага вредните си последствия и по вътрешността на стените на кръвоносните съдове, като по този начин предизвиква хронично високо кръвно налягане, разширени вени и опасност от инфаркт. Кафето и чаят в този случай се явяват като чистачи на кръвоносната система и отмиват затлачванията.

Все пак експертите съветват хората да не прекаляват с кафето и черния чай, ако кръвното им налаягане вече е високо и са предупредени за опасност от хипертония.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Неутрализиране на вредите от пушенето с храна

Дехидратацията, липсата на витамини и високото кръвно налягане, следствие от тютюнопушенето, могат да се регулират чрез правилен хранителен режим. &n виж още »

Листни зеленчуци предпазват пушачите от рак

Марулите, спанакът и зелето пазят здрави белите дробове на пристрастените към тютюна. виж още »

Къри, солети и близалки отказват от цигарите

Индийския микс от подправки лекува никотиновата зависимост. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта