Регистрация

Листа от череша за сила, здраве и красота

30 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 3630
Листа от череша за сила, здраве и красота

Отвара от листа на череша поддържа общото здраве, подпомага отслабването и лекува духа и тялото.

 

Червеният цвят на сочните зрели череши така привлича окото, че човек забравя за друга полезна част от растението – листата. Те са утвърдена билка в народната медицина, която лекува белодробни и дихателни проблеми, разбива камъни в бъбреците, успокоява нервите, бори жълтеницата, подпомага отслабването и прочистването на тялото, грижи се за пренаталното развитие на бебето, регулира дейността на сърдечно-съдовата система и спира възпаленията в тялото. За целта обаче трябва да се запасите с благодатните листа.

 

Листа от череша за чай. Всъщност правилно е да се каже „отвара“ (когато се варят в кипяща вода) или „запарка“, (ако става въпрос за заливане с вряла вода и изчакване). Най-добре е листата да се събират през май месец и до средата на юни. Вземете от дървото само най-крехките от тях – онези които растат непосредствено при върха на клонката. Проверете дали са нахапани от вредители. Поразените листа не са ви нужни. След това ги наредете върху плат или вестници с отстояние едно от друго на хладно място. Можете и да ги нанижете на конец. Изчакайте да изсъхнат около 3 седмици. Съберете и приберете в буркан. Можете да вържете и малко ориз в марля и да пуснете в буркана. Така зрънцата ще издърпат остатъчната влага. Съхранявайте до 18 месеца.

 

Отвара от пресни черешови листа. Най-лековити свойства има тя, ако си наберете билката още докато цъфтят цветовете, но и след това можете да се възползвате от качествата ѝ. В този случай заедно с листата се кърши и крайчето на клонката. Половин педя е достатъчно. Залейте 5-6 такива фиданки с 2 литра вода и кипнете. Оставете да къкри 15 минути на слаб огън, махнете от котлона и похлупете за още 30 минути. След това прецедете. Пийте отварата на пет порции в рамките на деня, като можете да подсладите с мед или да добавите канела за аромат. Полезна е за цялото тяло, но най-вече в народната медицина се препоръчва за разбиване на камъни в бъбреците.

 

Отвара от черешови листа. Изсушените листа от череша запазват голяма част от полезните качества на пресните, а най-препоръчителна е тяхната употреба от края на септември до началото на март. Те са мощен имуностимулатор, с който тялото се подготвя да посрещне неволите на зимата. За да разполагате с него обаче, трябва да се запасите с листа СЕГА. Отварата се приготвя като 15 листа се кипват със 700 мл вода. Варят се 15 минути, запарват се още толкова и след това се прецежда и подслажда с мед по желание. Една порция е 200 мл от готовата отвара.

 

За какво се използват листата от череша? Две порции на ден преди хранене имат детоксикиращ ефект и борят свободните радикали. Прочистването се прави в продължение на десет дни, после се почива още толкова и може да се повтори. Същото количество се препоръчва и по време на диета за отслабване, но само ако липсват оплаквания от запек. По доза на ден от края на септември до март служи за засилване на имунната система. В този случай не се прави почивка. 200 мл дневно в продължение на 3 седмици (и с почивка по 1 седмица) се препоръчва за борба с лошия холестерол, разбиване на камъни в бъбреците и регулиране на високо кръвно налягане. По половин доза сутрин и вечер се дава на деца с дихателни и белодробни проблеми. За възрастните се препоръчва двойно количество.

 

Кога не се пие отвара от черешови листа? Ако имате ниско кръвно налягане или страдате от запек, тогава ще се наложи да се лишите от множеството ползи на вълшебната напитка. Във всички останали случаи обаче имате право да се насладите на благотворните ѝ влияния върху тялото. За да можете обаче да се радвате целогодишно на ефекта, ще се наложи да се мобилизирате в събирането на черешови листа СЕГА.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ройбос – билката за всички по всяко време

Защо е полезно да се пие чай от ройбос, може ли да се приема вечер и кои хора трябва да се насладят на ползите от ройбоса?   виж още »

Билката Върбинка – наберете докато сте на разходка

Безценна билка с магически свойства лекува рани, заздравява имунитета и се грижи за женското спокойствие.   виж още »

Листа от смокиня за отслабване и вместо инсулин

Листата от смокиня понижават кръвната захар, борят лошия холестерол, заместват инсулина при диабет тип 2 и прочистват пикочните пътища.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта