Регистрация

Айрян, ама малко по-така

02 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 4536
Айрян, ама малко по-така

Айрян с мента или босилек гали сетивата, радва тялото и събужда духа в топлото време.

 

За всички през лятото, които не са с високо кръвно и не започват от сутринта с алкохолни напитки, особено през отпускарския период, айрянът е един от джиджаните питиета, с които може да се посрещне топлия ден – било то и отдавна дошъл. Разхлаждащ, ободряващ, даряващ стабилно количество пробиотици и соли, той е способен да върне енергията, изпита от жега и слънце. Но какво трябва да знаем за него?

 

Кратка история на айряна. Ако си мислите, че това е типично българска напитка, невиждана по света, то сте в грешка. Има сведения, че преди повече от 2 хилядолетия заквасено мляко с вода се е пиело по териториите на днешни Индия, Пакистан, Турция, Азейберджан, Ливан, Афганистан, Казахстан. Хората, отглеждащи коне, камили, магарета, са открили млечната закваска като начин за съхранение на млякото, а после са пробвали да я впрегнат в направата на напитки с полезни качества и разхладително действие. Тъй като прабългарите идват от тези райони, се смята, че културата е донесена при славяните, а по-късно се превръща в традиция. Днес думата айран и думата айрян са литературно правилни, затова изписването е разрешено и по двата начина.

 

Как се прави айрян? Традиционната рецепта, съществуваща днес в България, е лесна. Колкото кисело мляко, толкова вода и сол на вкус. Киселото мляко трябва да е с гъстота над 4%. Според стандарта на Министерството на земеделието и храните това е течен продукт от мляко, претърпял млечно-кисела ферментация, към която са добавени по-малко от 50% вода. Солта в него не бива да превишава 0,8%.

 

Как се прави модерен айрян? Любителте на питието могат да си спретнат истински коктейл, залагайки на импровизация и идеи от други народи, приели напитката за своя марка на народната кухня. Вода, сол и кисело мляко, но нека това е основата. Опитайте да разбъркате с миксер за фрапе и ще имате невероятни балончета. Най-свежите идеи за това лято говорят водата да се пюрира с добавка от копър, мента или босилек. Тогава се получава невероятен дъх. Можете да стигнете по-далеч, като пюрирате напитката в чопър или пасатор с плодове или мед. Според Аюрведа това се нарича „ласи“ и дарява уникална сила на духа.

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 предложения за летни супи

Заменете тежките месни супи и чорбите със запръжка с разновидности на таратора и модерни зеленчукови крем супи. виж още »

Най-шантавите сладоледи това лято

Сладоледи с вкус на човешка кърма, чесън, месо и морски деликатеси изместват сметановия десерт от върха на търсенията. виж още »

Лещата – перфектно основно за лятото

Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта