Регистрация

Салата от леща – модерна, диетична и здравословна вкусотия

08 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 2217
Салата от леща – модерна, диетична и здравословна вкусотия

Какви са правилните компоненти на салатата от леща, за да се превърне тя в радост за очите, небцето и стомаха?

 

Лещата е сред най-полезните ядливи варива, но в модерната кухня често се замества от киноата, елдата и нахута. Те не съдържат повече ползи за тялото от една обикновена леща, ала психическата нагласа, че това е чорба, която се сервира в детската градина или соцстоловата, кара съвременния българин да насочи предпочитанията си към по-модерни продукти. В Западна Европа обаче лещата е почитан и тачен компонент в основата на множество салати и диетични основни храни. А поднасянето на чаша бяло вино със салата от леща е класика, която радва сетивата. Ето как и вие можете да си направите полезна и модерна салата от леща, като следвате няколко прости стъпки за компонентите на ястието – леща, зеленчук, билка, сирене и дресинг.

1. Лещата. Най-комерсиална е зелената леща, която се готви на чорба в България. Нейният вкус е най-ненатрапчив, а при разваряване, тя омеква. Ето защо на Запад се спират предимно на червената и черната леща, които запазват част от твърдостта си след варене, имат по-наситен вкус и лек ядков нюанс. Но и да си сварите зелена леща за салата, пак няма да сбъркате.

2. Зеленчуците в салатата от леща. Тук можете да импровизирате според вкуса, сезона и моментната ви наличност. Малко наситнен червен лук придава профирност на ястието, затова го добавете на всяка цена. След това изберете между краставици, чушки, спанак, моркови, чери домати. По-смели рецепти предлагат добавката на авокадо, сурови тиквички, парчета варена тиква или печен патладжан. Трябва да се спомене, че зеленчуците могат да се добавят и в печен вариант.

3. Билки в салатата от леща. Тук вече е въпрос на вкус, като се препоръчва билката да е прясна и свежа. На върха на модата в този тип ястия са ментата и босилека. Но нищо не пречи да изберете побългарен вариант – с магданоз или копър, да добавите листа целина или мащерка. Преценете с какъв аромат ще си подхожда и избраното от вас сирене.

4. Сирене в салата от леща. То е задължителен компонент, който придава питателност на храната. Ако сте традиционалист, бялото саламурено сирене е точно за вас. Можете да използвате и обикновен кашкавал. А по света салата от леща се хапва с местни сирена – грана падано, моцарела, рокфор,  грюйер, чедър. Тук по-важно е сиренето да бъде твърдо, за да можете да го нарежете на малки кубчета. Ако не желаете млечен продукт в салатата си – добавете варени яйца. Разрязани на четвъртини, те са идеална украса за тази салата. А и вече може да бъде смело обявена за основно.

5. Дресинг за салата от леща. Дресингът не търпи чак толкова импровизации. Просто сипете в бурканче лимонов сок, зехтин, горчица, малко мед и добавете чесън. Примерното количество за 4 порции е сокът на 2/3 лимон, 1 ч.л. разтопен мед, 2 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън и 1 ч.л. с връх горчица. След това раздрусайте бурканчето докато всичко се смеси и покапете с него готовата салата. Можете да поръсите и ядки за още по-голяма хрупкавост. А на финала се насладете на полезно, вкусно и диетично ястие или пък започнете питателната вечеря с модерна салата.

Вижте апетитната рецепта на Миро за вкусна салата от леща!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Модерни варианти за зелева салата

Зеле със сирена, риба, ядки и млечен сос се превръща в модерна, вкусна и лесна салата, с която да разнообразите традициите.   виж още »

Правила за правене на идеалната салата

Идеалната салата съдържа седем компонента, балансирани така, че да радват с вкус, да засищат и да изглеждат апетитно.   виж още »

Лещата – перфектно основно за лятото

Лещата е диетична храна, понижава холестерола и е богата на фибри. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта