Регистрация

Курбан чорба, печено месо и обреден хляб в чест на Св. Архангел Михаил

07 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1539
Курбан чорба, печено месо и обреден хляб в чест на Св. Архангел Михаил

На Архангеловден с тържества се благодари и моли за милост Свети Архангел Михаил. Трапезата трябва да е богата, а хората да са събрани заедно, за да почетат благоразположението на най-първия сред най-първите божествени ангели.

 

На 8-и ноември православните християни честват съборното триединство на ангелските чинове и отдават почит на Св. Архангел Михаил – най-първия сред седемте първенствуващи пред Бога ангели. Денят е познат още като Архангеловден, а в България го наричат също Рангеловци. Тъй като Св. Архангел Михаил е считан за един от най-суровите по нрав осемкрили ангели, традицията изисква да се извършат ритуали за омилостивяването му.

Кой е Св. Архангел Михаил? Вярва се, че познава всички човешки тайни и знае всички грехове. И докато другите ангели могат да бъдат безкористни пазители, то Михаил се ядосва лесно и маха опеката си от грешните. Наричат го „борител за правдата“, „изцерител на недъзи“, „боец с Дявола и тъмните сили“, „пазител на душите“, но и „душевадец“. Смята се, че при смъртта на човек Архангел Михаил идва още докато душата напуска тялото. Ако човекът е праведен, Михаил му подава ябълка, с която да се отправи към срещата си със Св. Петър пред вратите на Райската градина. Ако е грешен – получава гнила ябълка с червеи, защото червеи ще ядат душата му вечно в Ада. Ако пък е изключително чист, достоен и няма грехове, тогава получава златна ябълка, а върху трупа му се появява усмивка. Св. Архангел Михаил е най-ревностният борец със злото и на икони често е изобразяван с копие, с което убива дявола, халата или друга лоша сила. Вярва се, че към него се отправят молитви за изцерение на хора, родени с недъг или проблем. Но той помага само на праведните и не се свени да наказва грешните. Ето защо на Архангеловден вярващите се фокусират именно в молитви и омилостивяване на Св. Арх. Михаил.

Обредни хлябове на Архангеловден. Задължително е в християнския дом да има обредна погача и вино, които участват в молитвата към Архангел Михаил. По традиция се месят същите питки, каквито се правят на Задушниците или на погребение. На места в страната те са постни, на други – пищни, а на трети – семпли. Преди изпичане на хляба върху кората му се прави кръст. А когато семейството или близките се съберат на празничната трапеза, се извършва Архангелов ритуал по разчупване на питката. Най-старият мъж на трапезата чупи на кръст, изричайки думите „Свети Архангеле, Свети Никола и всички светци, почитаме ви, помагайте ни и сечем колач, та нека се роди в този дом мъж до тавана“. Домакинята топи пръстите си във вино, сипано в паничка, и попръсква хляба, хората и дома. След това поема къшей питка и продължава молитвата: „Свети Архангеле, Свети Никола и вси светии, почитаме ви, помагайте ни и нека се роди жито до пояс. Сега с каквото можехме, а нека догодина – с каквото искаме. Сега с паница, а догодина – с бакъра“. Попръсква още веднъж и всички се прекръстват, след което се раздава обредният хляб.

Задължителни ястия на трапезата на Архангеловден. Независимо дали в дома се чества имен ден, професионален празник или просто се почитат Архангел Михаил и останалите архангели, тържество трябва да има или да се гостува на такова. Това е сред последните дни, в които се яде месо преди встъпването в Рождествения пост. Затова мръвките задължително са част от празничната трапеза. Готви се курбан чорба за омилостивяване а Архангел Михаил, благодарност, че не е изоставил рода и в чест на останалите архангели. Сред традиционните блюда са печеното пиле, ястия с агнешко, телешко и свинско. За десерт се сервира обредно варено жито, печени плодове и плодови баници. Пие се червено вино.

Архангеловден е професионален празник на месари и колбасари, служители на реда и хората, заети с градското планиране. Имен ден празнуват Ангел, Ангела, Анжелина, Ангелика, Архангел, Гавраил, Емилия, Мила, Милчо, Милена, Михаил, Михаела, Огнян, Пламен, Рада, Радой, Радослав, Радостин, Райка, Райчо, Рафаил, Рая, Рени, Руса, Серафим и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити професионалния празник и имения ден на всички, като им пожелава да се радват на правда в личен и професионален план и зло да не ги настига!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Архангелова Задушница – трапеза за раздяла с душата на починалия

В последната за годината Задушница изпращаме с почит душите на починалите към Небесното царство.   виж още »

С печени плодове и чаша вода почитаме Архангел Гавраил

В чест на божествения благовестител семейството се събира на скромна вечеря с постни сладкиши.   виж още »

Народни традиции и обичаи на Архангеловден

На Архангел Михаил се меси Рангелово блюдо и се лее вино за здраве и берекет. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта