Регистрация

Архангелова Задушница – трапеза за раздяла с душата на починалия

05 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 2090
Архангелова Задушница – трапеза за раздяла с душата на починалия

В последната за годината Задушница изпращаме с почит душите на починалите към Небесното царство.

 

На 6-ти ноември 2021 г. Православната Църква почита последната за годината Голяма Задушница – Архангелова Задушница. Според нормите тя се чества в последната събота преди Архангеловден (08.11), защото съботата е отредена за ден на мъртвите и действията на живите трябва да са насочени към тяхната памет.

Обреден хляб на Архангелова Задушница. Близките на починал през изминалата година трябва да направят питка в чест на неговото име и с цел добрите дела в житейския му път да бъдат споменати. Не е необходимо хлябът да бъде постен, но задължително НЕ трябва да е пищен. Може да е омесен от предната вечер, за да се разпредели рано сутринта за подготовката на домашното събиране и за църквата и подавките.

Какво се готви на Архангелова Задушница. Освен обредната питка, домакините трябва да направят обредно жито, манджа с агнешко или ястие с пилешко месо, салата от кореноплодни зеленчуци и печени сезонни плодове или баница с есенни плодове. За допълване на подавките се купуват бонбони, дребни сладки и соленки, пресни ябълки, круши, мушмули. В някои части на страната подавката задължава да съдържа месо, но то официално не е задължително.

Сутринта на Архангелова Задушница. С парче от изпечения хляб или цялата погача се ходи на църква. Там се освещава и после се разпределя – за дома, за подавките, за Църквата. Отива се на гроба на близките, където вече се събират различни семейства, обвързани с покойника. Най-възрастната жена от рода прелива с вода и вино на кръст, а всички изказват молитви. След това се раздават подавките – както на близки, съседи и приятели, така може и на непознати. Подаващият изрича: „За Бог да прости (името на починалия)“ а приемащият взима с две ръце и думите „Просто да му е“.

Семейно събиране на Архангелова Задушница. След прибирането у дома, семейството посреща на упокойна трапеза роднини, близки и приятели на починалия. Сервират се наготвените ястия, вино и парче от обредния хляб. Първата хапка всеки оставя на земята, първата глътка също се излива на земята, защото се смята, че и на тази Задушница мъртвите идват на трапезата с живите, за да си хапнат и да се разделят с тях. Стара народна поличба вярва, че ако над масата прелети мушица или пеперуда, то в нея е душата на загиналия близък, която идва, за да се раздели завинаги с обичаните хора и да им благодари, че си я спомнят с уважение и доброта. Остатъците от вечерята или обяда също се оставят на земята, за да си вземат мъртвите, преди духът им да потегли към небето за вечния си живот.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Курбан чорба, печено месо и обреден хляб в чест на Св. Архангел Михаил

На Архангеловден с тържества се благодари и моли за милост Свети Архангел Михаил. Трапезата трябва да е богата, а хората да са събрани заедно, за да п виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта