Регистрация

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

15 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1903
Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.

 

С идването на лятото хората по-често хапват на открито – било то в кварталното заведение, бърз обяд на близката пейка, на плажа, на пикник и палатки или на семейната тераса, където полъхът на вятъра разхлажда жежките дни и вечери. Ароматите на вкусните гозби и апетитните сладкиши привличат насекоми, които нахално се наместват върху блюдата, в опит да откраднат и за себе си нещо сладичко. Какво да се прави – така е устроена природата, но зад този на пръв поглед естествен процес, се крие риск от заразяване на хората, предупреждава директорът на еколабораторията в Университета Фордам в Ню Йорк – Томас Даниелс, цитиран от „Хелт“.

Мухата пренася зарази в храната, категоричен е експертът и обяснява, че досадното насекомо е способно да залепи бактерии по продукта само за няколко секунди. По краката и хоботчето му се полепят микроорганизми от предишни „находки“. Мухите кацат навсякъде – в сметища и кофи за боклук, в отпадни води, обществени тоалетни и дори развалени продукти и остатъци сред природата. Отделно лазят по животни и трупове – все места, на които има концентрации на болестотворни бактерии и микроби. Представете си какво се случва, когато те попаднат върху храната.

Какви болести носят мухите върху храната? Понякога част от бактериите предадени от муха не са опасни, но все пак е добре да се знае, че от насекомото върху ястието могат да попаднат и някои микроорганизми, които причиняват сериозни заболявания. Сред най-често предаваните болести муха-храна-човек са хепатит А, Ешерихия коли, салмонела, ротавирусни инфекции. Нерядко мухите носят бактерии, причиняващи стомашни раздразнения – повръщане, диария, болки в корема и газове, световъртеж и замаяност, заболяването Шигела. Своевременната човешка реакция е от значение при симптоми на някоя от тях, а обезводняването, до което могат да доведат, е опасно през лятото.

Как се заразява храната от мухи? При първоначалното кацане на насекомото, то оставя върху повърхността налепени във външността си микроорганизми и нечистотии. Само с тях ще се разминете, ако изгоните бързо мухата. Но щом се задържи върху избраното ястие, тя пуска хранителния си хобот, от който потича слюнка. Тази течност е пригодена, за да се разнесе в предпочетения от мухата продукт за ядене и да активизира процеси на разграждане, превръщайки го в сок, който да се изсмуче чрез хобота. Естествено, в секрета от насекомото се съдържа букет от бактерии, опасен за човешкото здраве.

Да изхвърля ли храна, върху която са кацали мухи? Ако ципокрилото се е задържало върху продукта само няколко секунди, можете да изгребете или отрежете налазената част. Ако обаче имате подозрение, че хоботчето вече е навлажнило ястието, по-добре се разделете с него, съветва специалистът. Според неофициални предположения на Даниелс над 10 000 души в световен мащаб умират годишно от ядене на заразена от насекоми храна. Затова човек трябва да е много внимателен какво каца в чинията и да поддържа кухнята си чиста откъм насекоми, защото заразата може да тръгне още при приготвянето на любимото блюдо.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5 билки в саксии за естествен репелент

Известни подправки, които гонят мухи, комари и други летящи твари.   виж още »

Суши инфекция тръгва към Европа

Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска. виж още »

Купешката майонеза – тлъстини и болести

Майонезата в хранителната верига е вреден микс от мазнини, консерванти и захар. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта