Регистрация

Подходящи подправки за постните гозби

18 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1296
Подходящи подправки за постните гозби

С правилните подправки дори и постната гозба ще се хареса на любителите на мръвки и сирена.

 

В края на есента и през зимата едни хора се отдават на пости, а други просто търсят веганска храна, защото постоянното присъствие на мръвки на трапезата в студените дни им е омръзнало. Рано или късно на масата се настанява и постна храна. Небцата, привикнали на месо, сирена, яйца трудно приемат вкуса на постния боб, леща чорбата, печените картофи за основно, оризовите сарми. И тук цялото майсторство да се създаде наслада от вкуса на ястието е в употребата на адекватни подправки, които да извисят храната до измерения на апетитно блюдо, макар и със семпли продукти.

Типични български подправки за постни ястия. Любителите на семейните гозби и бабините рецепти са привикнали да търсят мръвката в домашните яхнии, но с добавката на традиционни народни аромати, липсата на месо няма да бъде така осезаема. Чубрицата в сушен вариант се връзва идеално с всякакви варива и доматени сосове. Можете да стигнете и по-далеч като вместо нея или за допълнение към нея добавите самардала (наричаната още русенска чубрица, която има доста по-различен вкус от обикновената) и/или сминдух. Мащерката е както народна, така и комерсиална по цял свят подправка, на която също можете да гласувате доверие, че ще повиши апетитността на гозбата.

Индийската кухня е много вкусна и предимно веганска. Независимо дали готвят постни, млечни или месни ястия, индийците и хората от арабския свят са оценили качествата на кимиона. Това е подправка, която кара всяка храна да замирише на мръвка, затова се добавя щедро в зеленчукови сосове, фалафели и картофени блюда. В комбинация с куркума, кориандър, джинджифил, чесън и карамфил, небцето спира да търси продукти от животински произход и започва да се наслаждава на букета от вкусове и аромати. С помощта на кимион, куркума и джинджифил мнозина са отказали мръвките поради здраовсловни, религиозни или лични причини. Опитайте да използвате тези подправки като заместител на месото в любимите манджи.

Лютите подправки потискат вкуса и отварят апетита. Независимо дали ще прибавите щипка лют пипер към ястието или ще си го поднесете с люто чушле, вие ще фокусирате сетивата си в друг аспект на храната. Много от постните блюда по света са именно подлютени или приятно опикантени, за да се яви паренето на езика като спойка между иначе семплите растителни съставки в храната. А хапвайки, сами ще се убедите, че липсата на хляб или друг въглехидрат, който да потиска пикантността на ястието, се усеща много повече, отколкото липсата на животински продукти. Сетивата ще търсят постното, защото то помага в потискането на огнената стихия.

Пресни подправки за постни храни. Веганските ястия НЕ са изключение от правилото – сухите подправки се прибавят по време на готвене, а пресните – в края на термичната обработка. Все пак когато не се набляга на разнообразие от животински и растителни храни в чинията, то е добре да се заложи на овкусяването. Ето защо към печените картофи със сух розмарин можете да добавите и прясна билка на финала. Същото важи за добавката на босилек и мащерка в яхниите, а бобът с джоджен е просто класика. Няколко листа прясна мента правят лещата особено свежа и завършват съвършено зеленчуковото рагу.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Плодове, които може и да не са веган

Плодове, които не са веган и някои растителни храни, които не са вегански заради процеса на производството си.   виж още »

Кулинарни трикове и хитринки за постни ястия и продукти

Научете как лесно се мият гъби, какъв е правилния подход към варивата и може ли картофената салата да остане свежа и на другия ден. виж още »

Аюрведа лечение чрез подправки

Куркумата намаля нивото на кръвната захар, а дивият копър регулира дейността на стомаха. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта