Регистрация

От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

14 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 899
От 15-и ноември 2022 г започва Коледният пост

Строги пости се редуват с по-свободен хранителен режим в дните до Рождество Христово.

 

От вторник – 15-и ноември 2022 г започват Коледните пости в България. Тъй като по света празнуването на Рождество може да е и по стар стил, не всички православни християни се отдават на пост по едно и също време. В страната е прието да се чества новия стил и всяка година постът започва една седмица след Архангеловден.

Рецепта за постни пълнени чушки с боб

Какво представлява Коледният пост? Това е втория по продължителност от четирите големи християнски поста в годината, като по-дълъг е само Великденският. Рождествените пости редуват дни на строг пост с дни, в които е позволено и по-широко спазване на режима. Ревностните християни предпочитат да спазват стриктно правилото за консумация на храни само от животински произход, докато Православната църква създава по-либерални канони.

Постни печени картофи с бира и чубрица

График на Коледния пост през 2022 г. В дните от 15-и до 22-и ноември се спазва строг пост – не се консумират месо, яйца, млечни продукти, морски дарове, алкохол, дори хлябове с мая. От 23-и ноември до 19-и декември е позволено да се приемат алкохол и морски дарове, като на 6-и декември – Никулден, рибните продукти и виното са задължителни за трапезата на християнското семейство. По времето на либералния пост в дните сряда и петък се спазват строги правила, които важат за християните през цялата година. Изключение прави, ако Никулден се пада в някой от тези дни. От 19-и до 24-и декември се спазва отново строг пост, който завършва с празничната месна трапеза на Коледа.

Рецепта за вегански палачинки от банани и овесени ядки

Полезни ли са постите? В миналото в България е витаел мит, че по време на пост тялото изпитва дефицит на основни хранителни вещества. Доказано е, че здрав възрастен човек може да се подложи на толкова продължителен пост, като религиозното въздържание не влияе негативно върху организма – дори напротив – има силен детоксикиращ ефект. Ако постите освен с религиозна цел се спазват и с цел диета, добре е да се избягват тежките пържени храни, захарните изделия и тестото. Много от постните продукти са дефицитни в модерния начин на живот, а християнството дава добра причина на хората да преминат през полезен детокс в адекватно за него време от годината.

Постни сухи червени чушки с плънка от ориз и коприва

Защо някои хора не бива да постят. Медицината, както и църквата съветват на пости да не се подлагат болни хора, малки деца, бременни и кърмещи жени. Философията на религиозните пости е да се прочисти духа и тялото чрез лишения, за да приеме връзката с божественото, но това не бива да застрашава личното здраве и живота на постещия и чедата му. Ето защо се счита за грешно да се подлагат майки, старци и деца до 12-годишна възраст на пост. Това е просвещение за силните, вярващите и желаещите искрено да се помирят със земните блага, търсейки в себе си божественото начало.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

В деня на Християнското семейство се прави постна семейна празнична вечеря

На Въведение Богородично семейството се събира заедно на постна трапеза, за да благодари на себе си и Дева Мария, че го закрила и придържа всички в не виж още »

Пости без стрес за тялото

Правилното постене включва подбор на продукти, които могат да заместят животинския протеин. виж още »

Шестте степени на постене в православната традиция

Пости за начинаещи и напреднали дават шанс на всеки да прочисти тялото и духа. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта