Регистрация

Колко ще ни струва месото за Коледа

22 Dec 2014   /   nina123   /   Видяна: 20970
Колко ще ни струва месото за Коледа

Какви са цените на суровото свинско и охладените пуйки за коледните празници в България.

След броени дни Християнския свят чества най-светлия си празник - Рождество Христово. Традицията за празничната трапеза повелява да се хапва блажно месо, а родните навици са категорични, че то трябва да е свинско. В комбинация обаче с мултикултурното мислене на европееца и стремежа за подражание на отвъдокеанските навици, прасето през последните години отстъпва място на друго животинче, което със същата гордост се настанява на бай-ганьовата трапеза - пуйката. Затова наред с традиционните свински вратни пържоли, гърди с кост или без, котлетчета и джоланчета, в хранителните вериги по Коледа се появяват и пуйки, които да задоволят модерната ниша от търсения.

Какви са цените на месото и колко надълбоко ще трябва да се бръкне българинът за идните празници - това е въпрос, вълнуващ мнозина. Затова ние от kulinarno.bg решихме да проверим как се търгуват свинските мръвки и пуешкото и колко е нормално да ви поискат от другата страна на щанда за тях. Тук сме длъжни да направим две уточнения: 1 - за да сме сигурни, че говорим за сертифицирано месо без зарази, от животни, отглеждани по стандарт, не сме включили в проучването си цени на меса, които се продават под щанда, от частни лица, в малки квартални месарници или будки. В статистиката влизат големите вериги супер и хипермаркети не само заради еднаквостта на цените в различните градове, но и поради факта, че месата в тях се доставят, съхраняват и продават под постоянен надзор на качеството. 2 - Тези цени важат САМО за дните преди и по време на Коледните празници, както веригите са обявили. Цифрите едва ли ще са актуални за идните месеци или бъдещи празници.

Свински котлети за Коледа. Това е един от най-комерсиалните избори на българина за Рождество. Цената му варира между 6 и 7 лв. за килограм, а мнозина го предпочитат заради крехкостта на месото, малкото количество мазнини и липсата на кокал. Все пак съветваме да огледате добре цвета на избраните от вас мръвки преди окончателно да се спрете на тях, както и да проявите мнителност, ако исканата за това месо цена е доста по-ниска от долната посочена граница. Ето и какво можете да си сготвите с котлет за Коледа:

Маринован котлет с мед и бира

Свиснко с праз и картофи

Свинската вратна пържола е мечтата на табиетлията за Коледа. Тук любителите на сочните меса от прасешки гушки се делят на два лагера - такива, които ги предпочитат с кост и онези, които харесват свински врат без кокал. Е, оказва се, че в повечето случаи цената е една и съща или иначе казано - плащаме за костта като за месо, но пък как иначе да облажим и пръсти при яденето на вкусните мръвки. А килограм от тях излиза между 6 и 8 лв. Тук вече всеки сам трябва да прецени дали месото, което вижда на витрината е именно онова, което би желал да сготви за семейството си. Ето и рецепти за свински врат:

Свински врат с ориз

Свински врат със зеле и картофи

Малко над 6 лева ще трябва да се бръкне нашенеца за свински гърди. Ако ги желае без кост, може да го доближи и до 7 лв. Тук вида на месото е доста различен в зависимост от това дали е дялкано близо до костта или е от частта, граничила с кожата. Ако сте решили да се спрете на този вариант, вижте как да си направите страхотна марината за свински печени гърди.

Около 6 лв. стува по Коледа и килограм свински джолан, чиято цена може да падне и малко под 5,50, без това да буди съмнение. С тази част от прасето обаче се откъсваме от традицията, защото джоланът като че ли не е така тачен за празнична трапеза както гореизброените други части от "гудата". Все пак ако за тази Коледа сте се спрели на джолан, ето как да си сготвите нещо наистина вкусно с него:

Свински джолан с кисело зеле

Свински джолан с гъби и моркови

Печен свински бут или цяло прасенце за голям празничен гуляй. Ако сте направили вече този избор, то не очаквайте, че всяка от веригите за хранителни стоки ще успее да угоди на търсенията ви. В подобен момент ще е по-удачно да се обърнете към доверен квартален бакалин, като за свинския бут с все костта се пригответе да платите между 5 и 5,50 лв. за килограм, а за цялото прасенце около 5 лв. на кило. 

Пуйка за Коледа - една иновация на родната трапеза. Тук разликата в цените в различните супер и хипермаркети достига до почти 3 лв. за килограм - установихме след направената проверка, така че ако желаете компанията на изпечения пернат приятел по празниците, се пригответе да платите между 5 и 8 лв за кило. В повечето случаи охладено цяло животно излиза около 5 килограма, така че сами преценете дали очакваните гости и компанията ще успеят да се справят с толкова месо. Ето и няколко предложения как да сготвите пуйка за Коледа:

Пуйка с вино и бекон

Печена пуйка с кисело зеле

Традиционна пуйка с кестени

Ако пък все още не сте си избрали какво точно да сготвите за Коледа или с какви други храни да допълните празничната трапеза, на ваше разположение са нашите СТОТИЦИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пети сме по скок на цените на храните в Европа

Според Евростат в България хранителните продукти са поскъпнали с 86% за последните 20 години.   виж още »

Как да изберем месо за Коледа и как да го сготвим?

Какво месо да изберем според начина по който ще се сготви и кои меса за какви термични обработки са най-подходящи?   виж още »

Здравето на Коледната трапеза

Храни, които облекчават тежестта от погълнатите зимни ястия по празниците. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта