Регистрация

Здравето на Коледната трапеза

22 Dec 2017   /   nina123   /   Видяна: 2007
Здравето на Коледната трапеза

Храни, които облекчават тежестта от погълнатите зимни ястия по празниците.

Месеците декември и януари са може би най-хранителните в годината поради концентрацита на празници в тях. Времето е студено, човек ограничава разходките и престоя си на открито. За сметка на това тирадата от почивни дни провокира един стабилен престой на масата или дивана, често с чашка и чинийка под ръка. А през това време клориите, които поглъщаме се множат и увеличават. Същото става с обиколките на тялото, но най-лошото, което си причиняваме, е сърдечното натоварване, предизвикано от тежка и мазна храна в големи количества и сравнителна застоялост в ежедневието.

Коледно-новогодишните празници са един от пиковите моменти на смъртност, предизвикана от сърдечно-съдови проблеми не само в България. От Бъдни вечер до Ивановден се редят съответно Коледа, Стефановден, Нова Година, Васильовден и Йордановден. Иначе казано 6 големи „хранителни“ маратона за 14 дни. Това е падубно за сърцето, фигурата и целия организъм, ако не съумеем да се погрижим за кечественот си меню така, че поне от части да елиминираме вредното влияние на тежката храна върху външния вид, теглото, сърцето и стомаха си. Ето как лесно можем да го направим с няколко прости правила за здравословно хранене по празниците.

1. Не забравяйте, че киселото зеле е в сезон. Тези хрупкави зловонни листенца са особено полезни за стомаха, когато изнемогва с работата си. Киселото зеле, както и зелевата чорба са богати на пробиотици. Точно от тях имате нужда, защото освен че подобряват функцията на храносмилателната система, повдигат имунитета. Киселото зеле е катализатор за обработването на тежките мазнини в стомаха. А със сигурност покрай Коледа и Нова година ще приемете доста от тях.

2. Рибни ястия и морски деликатеси. Въпреки че краят на декември се свързва с аромата на свинско месо, можете да заложите на предястия от водни обитатели. Те са богати на омега 3-мастни киселини, които ще подобрят сърдечната функция и ще допринесат за поглъшането и на полезни и лесни за абсорбация от тялото мазнини. Не пречи на някои от празниците да сервирате рибно основно вместо да наблягате само на „свински дарове“.

3. Подправйте зелените салати със студено пресована нерафинирана растителна мазнина. Така ще спестите на организма си поне част от цялото олио, което е обречен да поеме по празниците. Постите и Бъдни вечер вкарват в човек достатъчно вредни мазнини, макар и от растителен произход. За да се разградят и изхвърлят по-лесно, са нужни и полезни такива, които да допринесат за прочистването.

4. Свежите листенца спанак са благодат за кръвта, сърцето, имунната система и стомаха. В тях има много фибри, витамини и минерали. Фибрите и влакната ще спомогнат на затрудения стомах да се справи с многото работа, която сте му създали. Пресният спанак е идеална гарнитура за свинско месо, така че наблегнете на него, вместо на пържените картофи като акомпанимент към мръвките. Желязото в зеленчука на Попай допринася за по-добрата сърдечна функция и състоянието на кръвта, който най-вероятно вече е кипнала от няколко поредни чаши червено вино.

5. Нахутът обогатява храната с допълнителни витамини и минерали. Тези зрънца не губят качествата си дори и в консервиран вариант, затова можете да си ги вземете като мезе или да ги пюрирате с малко тахан, студено пресован зехтин и подправки на хумус. Този сос е идеален за мазане на филийки за закуска или предястие. Освен това се връзва разкошно с месо и подпомага неговото разграждане.

6. Прочистващо хапване на кисело мляко. Ясно е, че киселото мляко не се понася добре от стомаха в комбинация с месо и тежки храни. Вместо това можете да го ползвате за прочистване на тялото между гуляите. За сутрешна или следобедна закуска в чист вариант и на гладно киселото мляко ще допринесе за напускането на много вредности, които сте хапнали през изминалите дни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да изберем месо за Коледа и как да го сготвим?

Какво месо да изберем според начина по който ще се сготви и кои меса за какви термични обработки са най-подходящи?   виж още »

Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.   виж още »

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта