Регистрация

Скир – скандинавското протеиново мляко

03 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 4551
Скир – скандинавското протеиново мляко

Исландското сирене скир е модерен метод за прием на протеин, калций, пробиотични култури и малко калории, които да поддържат тялото във форма и да допълват диетата.

 

В последно време на рафта с млечни продукти в хипермаркетите се нареди стока, дълбоко непозната на българина. Обикновено опакована в кофичка за кисело мляко, на етикета храната е представена като СКИР. Но какво означава това и еднакви ли са скир и цедено кисело мляко? Отговорът не е еднозначен, затова ще разкажем малко повече за този продукт.

 

Какво е скир? Това е вид исландско сирене, ако се разглежда откъм начина на правене. Преди повече от 1000 години скандинавските народни заквасявали млякото и го прецеждали многократно, за да се получи твърда, почти лишена от лактоза консистенция, която да дава на войните сила и енергия. Скирът се прави с мая за сирене и по технологията на сиренето, затова днес е обявен за традиционно исландско сирене. Но по вкус и вид повече прилича на цедено кисело мляко. Ето защо народите, свикнали да консумират йогурт, погрешно обявяват сиренето за кисело мляко.

 

За какво е полезен скирът? Той е млечно-кисела култура и като такава съдържа пробиотици, подобряващи храносмилането и обмяната на веществата. Приготвя се като стриктно се отцежда воднистата част от млякото, ето защо почти не съдържа лактоза, традиционна за повечето млечни продукти. За сметка на това запазва калция в себе си. Но може би най-ценното в скира са количествата протеин, които съдържа – над 10 грама на 100 мл – достатъчна доза за поддържане и оформяне на мускулатурата и повдигане на общия тонус и енергия. Днес скирът се прави от обезмаслено мляко, затова количеството мазнини в него са под 2%. В допълнение съдържа и естествено образували се фибри в процеса на производство, които още повече помагат за изчистването на мазнините от тялото. Доказано е, че понижава нивата на кръвната захар и действа благотворно на усвояването на веществата от храните. В 100 г от него се съдържат само 60 калории, но това количество може добре да засити стомаха.

 

Как се готви със скир? Продуктът може да се използва като заместител на заквасената сметана в десерти, солени ястия и дресинги за салати. Представете си, че във всяка рецепта с кисело мляко, заквасена сметана и дори извара имате универсален протеинов заместител. А след това можете да отпуснете въображението си, за да направите таратор със скир, домашен чеснов сос със скир, скир с мед и ядки, крем за топкане на бисквити от скир с пудра захар, мариновано пилешко в скир с подправки, сос за месо от скир със спанак и каквото друго харесвате. Всичко е въпрос на въображение. За разлика от заквасената сметана, скирът не се пресича при кипване. Понася добре и замразяване, затова е идеална добавка към сместа за домашни сладоледи.

 

Какъв скир да си купя? Най-често в хранителната верига скир се продава в опаковка за кисело мляко, пластмасови кутии с капак и дори тубички. Ако на опаковката пише, че съдържа пробиотични култури, значи е направен според правилата. Следва вие да решите коя опаковка ще ви е най-удобна. Тубичките се предлагат за фитнесджийте, които трябва да хапват протеин по няколко пъти на ден. Лесни са за консумиране дори и на обществено място. Кофичките от кисело мляко предлагат удобство за съхранение в хладилник. Ако ще замествате киселото мляко в традиционната си закуска, предвидете, че количеството скир ще е с 1/3 по-малко, защото продуктът е доста по-гъст. Големите кутии са предвидени за сладкиши или десерти, в които се използва стабилно количество продукт.

 

Ако сте си сготвили нещо със скир – похвалете се като споделите успеха и впечатленията си на фейсбук страницата на kulinarno.bg

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко протеин задължително трябва да се изяде на ден

Защо е важно да се яде храна, богата на белтъчини и колко белтъчини трябва да се приемат на ден за здраве, сила и тонус.   виж още »

Спрете млечните продукти и може да се подобри…

Млечните продукти оказват влияние върху кожата, съня, настроението и могат да причинят главоболие и пърхот.   виж още »

Скаморца – сирене във формата на круша

Чудите се какво е скаморца? Вижте най-важната информация за италианския кашкавал от краве мляко. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта