Регистрация

Колко кофеин има в любимите напитки?

19 Nov 2020   /   nina123   /   Видяна: 2723
Колко кофеин има в любимите напитки?

Кои напитки съдържат кофеин и колко е кофеинът в колата, зеления и черния чай, топлия шоколад и кофеиново съдържание на различните видове кафе.

 

Кофеинът е ксантинов алкалоид, който в определени дози е полезен, но както всичко добро за тялото, и той трябва да се приема умерено. Едни го обявяват или пък го търсят за борба със сънливостта и липсата на добро настроение. Други го благославят като природен тоник за нервната система. Истината е, че при разумен прием той е доста полезен и не би имал странични ефекти върху здравето, рефлексите, бременността и възможността за зачеване, дехидратацията, въпреки лошата си слава, която в голяма степен е незаслужена. Допустимата доза в рамките на полезното според Американската Здравна Организация е 400 мг на ден за здрав човек. Бременни и кърмачки могат да приемат наполовина, а деца – до 30 мг.

 

Къде се съдържа кофеин. В природата кофеинът се намира в плодовете, листата, кората и рядко корените на различни растения. Най-известните сред тях са кафето, гуараната, чаеното и какаовото дърво. Кофеиносъдържащите растения виреят в Африка, Източна Азия и Южна Америка и са дълбоко навлезли в хранителната индустрия. Повечето продукти, в които се използват като съставка, съдържат кофеин.

 

Кои храни и напитки съдържат кофеин? Сред най-ярките представители на храните и напитките с кофеин са шоколадът и какаовите изделия, кафето, чаят и енергиините напитки. Въпреки това кофеин се открива в някои лекарства, като аспиринът и редица таблетки за потискане на апетита и отслабване. Може да се отчете в минимални дози в някои екзотични билкови запарки и сладкиши. Добавя се към антицелулитни и други козметични продукти.

 

Колко кофеин има в кафето? Всъщност сортът кафе и начинът на направа на напитката са определящи за нивата кофеин. Дори и в безкофеиновото кафе се съдържат минималните 3 мг кофеин. Една доза нормално еспресо зарежда тялото с 27 грама кофеин, нескафето – с 82 мг, а силният и ударно ободряващ шварц – с 95 мг. Сега си дайте сметка, че ако сте здрави и приемате кофеин единствено от кафета, можете да си позволите преспокойно 4 дози на ден от любимия вид.

 

Колко кофеин има в ободряващите напитки? Най-силна откъм съдържание на алкалоида е американската Jolt кола, като кен от нея носи на тялото 280 мг кофеин. Все още трудно се открива на българския пазар, така че можете да сте спокойни. В кенче от традиционната Кока Кола се съдържат около 40 мг кофеин, 36 мг има в Zero серията, а в диетичната – 46 мг. Доза RedBull зарежда тялото с 80 мг кофеин, а доза Monster – с двойно повече. По-малко комерсиалните марки енегрийни напитки варират в този диапазон.

 

Кофеин в любимите детски храни и напитки. Тъй като се предполага, че отговорните родители не позволяват на мъниците си консумация на кафе, газирани и тонизиращи напитки, остават шоколадовите изделия. В една супена лъжица неподсладено какао има около 25 г кофеин или 2/3 от детската дневна доза. В 100 г шоколад има между 42 и 80 мг кофеин, като количествата се повишават с повишаването на процентното съдържание на какао. В белия шоколад не се съдържа кофеин. В някои билкови „чайове“ също се съдържа кофеин, ала се предполага, че в специално подбраните миксове от билки за деца, алкалоидът е извлечен и не се съдържа.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изберете насипен чай пред пакетирания

В евтините пакетчета билкови запарки може да се крие чаена слама с ниско качество.   виж още »

Кое е най-силното кафе на света

Колко кофеин се поема с една чаша кафе? Всичко зависи от кафето!   виж още »

Пристрастяваме ли се към кафето?

Води ли кафето до пристрастяване и може ли кофеинът да бъде обявен за наркотик? виж още »

КОМЕНТАРИ

Super Mag26-11-2020
доставка на минерална вода https://www.supermag.bg/drinks/soft-drinks/vodi

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта