Регистрация

Изберете насипен чай пред пакетирания

06 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1150
Изберете насипен чай пред пакетирания

В евтините пакетчета билкови запарки може да се крие чаена слама с ниско качество.

 

Билковите запарки, наричани неправилно чай, са идеално решение за оводняване в жегите, за сгряване в студените дни, за борене на простуда, лечение и профилактика на някои хронични заболявания. Природата е щедра към човешкото здраве и способно намира хиляди лековити растения, с които хората могат да си гарантират крепко здраве и пълноценно дълголетие. Но дали чайовете в пакетчета са добро решение за полезна напитка от билки, пита реторично диетологът Ирина Писарева, цитирана от БГНЕС.

Защо чаят е полезен? Първо трябва да се уточни, че чай се нарича само напитката, приготвена от листата на чаеното дърво. Запарка е питие от билка, която е била залята с вряла вода и оставена да кисне в нея. За отвара се определя същата напитка, като обаче билката е вряла заедно с водата и след това е прецедена течността. И трите гореизброени са полезни, защото носят в себе си лечебната стойност на растението, като същевременно не съдържат добавени калории и захари. Световната билкова аптека познава хиляди треви, храсти и дървета, съдържащи лечебни вещества за човека. Някои от тях са екзотични и трудни за намиране, докато други се срещат навред из поляни и планини.

Защо чаят в пакетче може да е с ниско качество? Не е задължително тези билки да са неефективни, но е твърде вероятно, особено ако са от евтиния клас, предупреждава Писарева и съветва потребителите на дозирани в пликче билкови запарки да не се скъпят, когато си купуват чай. Понякога производителите използват т.нар. чаена слама – фино смлени и фабрично изсушени смески от листа и треви, които се берат с машини. Между тях попадат и други растения, които могат да предизвикат алергична реакция или да имат нежелан ефект върху тялото и здравето. Складовете за сушене често са напрашени и външни замърсявания попадат в пакетчето. Освен това финото смилане убива част от полезните вещества на билката. Затова е по-добре да се залага на цели листа.

Какви билки за чай да си купя? На този въпрос експертът е категоричен: „Търсете прясно изсушени билки от билкови аптеки или специализирани магазини за чай. Целите листа или едрото им нарязване са доказателство за вида на това, което купувате. Берете билки докато сте на разходка в планината, а след това си ги сушете у дома. Така сте сигурни, че разполагате с търсеното от вас лечебно растение. А когато имате нужда от него, направете си запарка или отвара, охладете, подсладете с мед и се насладете на лековитите му качества.“

ПОДОБНИ СТАТИИ

Разликата между мъжките и женските патладжани

Как се познава кои патладжани нямат семки и са по-малко горчиви? Какви патладжани да си купуваме от магазина?   виж още »

Добавки към чая за зимно настроение

Билкови отвари с дъх на канела, джинджифил, цитруси, плодове или пък ударно сгряване с алкохолен чай.   виж още »

Колко кофеин има в любимите напитки?

Кои напитки съдържат кофеин и колко е кофеинът в колата, зеления и черния чай, топлия шоколад и кофеиново съдържание на различните видове кафе.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта