Регистрация

Кой коктейл в каква чаша се сервира

16 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 4203
Кой коктейл в каква чаша се сервира

В какви чаши се сервират коктейли и алкохолни напитки – видове коктейлни чаши.

Когато си поръчаме елегантен коктейл със засукано име в някой луксозен бар, прави впечатление, че напитката се сервира в точно определна чаша, която има за цел да разкрие максимално вкусовите качества на питието и да спомогне за пълната наслада от огнената течност. Все пак и самият съд е част от коктейла.

Съществуват над 100 вида коктейлни чаши, като всяка от тях се характеризира с индивидуални специфики. Да се научим да ги познаваме, е цало изкуство, но ето най-основните чаши за коктейли, представени от специализирания канал за направа и сервиране на питиета cocktails_studio във v-box7.

чаша за мартини1. Мартини чаша – това е онази висока и елегантна чаша с тънко дълго стълбче, в която се сервира Мартини. Нейната вместимост е между 100 и 160 мл. В тази чаша не се добавя лед. Съдът се охлажда като предварително се слагат бучки лед до горе и се заливат със студена вода. След няколко минути охладителят се излива от чашата и в нея се сипва охладеният коктейл. В мартини чаша се сервират известните коктейли Манхатън, Бруклин, както и различни видове Мартини.

чаша за безалкохолно2. Хайбол чаша (Highball glass) – тя е с вместимост между 240 и 330 мл и се използва за безалкохолни напитки и коктейли с много лед. Прието е, че в нея първо се поставя леда на кубчета или сняг, след това се наливат съставките на питието и после при нужда се разбърква с коктейлна лъжица. Известни напитки, които ще ви сервират в нея са Джин физ, Блъди Мери, Зомби и Мохито.

чаша за дълги питиета3. Чаша Колинс – нейнат вместимост е между 330 и 440 мл и се различава от Хайбол по гладките си стени. Стъклото често е по-тънко от това на „високата топка“. В нея се сервират замразени напитки, чиято консистенция наподобява скрежина. Най-известният коктейл, поднасян в Колинс е Лог Айлънд Айс Тий (Long Island Iced Tea).

мъжка чаша за коктейли4. Олд Фешън – (Old fascion) – тази чаша е за къси коктейли, предимно със силен градус. Обемът й е 240 мл., но по правило напитката не трябва да се сипва до горе. Това е мъжка чаша за хората, дошли да „ударят едно бързо“. В нея се сервират и двойни коктейли, като например ром с бренди. Най-известният коктейл, поднасян в Олд Фешън е Слипъри Нипълс.

чаша за коктейл маргарита5. Чаша Маргарита – Тази луксозна и сторойна стъклена посуда събира напитки между 240 и 440 мл., като по правило в нея не се слага лед. Охлаждането става както при Мартини чашата – с предварително наливане и след това изхвърляне на ледена вода. Маргарита чашата се украсява при отвора като се намазва с резен лимон или лайм и след това се потапя в чиния с кристална захар или сол в зависимост от питието. В нея се сервира прословутия коктейл Маргарита на основата на текила.

чаша имитираща тяло на жена6. Поко Гранде е секси чаша за замразени коктейли с вместимост между 330 и 400 мл. Тя няма стълб, а просто удебелена долна основа. Формите й имитират женско тяло на пищна латиноамериканка, затова съдът е познат още под името Sexy glass. В него можете да изпиете замразено плодово дайкири или коктейл пиня колада. Разновидност на Поко Гранде е чашата Хюрикейн, в която се сервира известният коктейл Ураган. Тук основата е отделена от дъното посредством деликатно стълбче, а женските форми са запазени.

чаша за мирисане на напитката7. Бренди Снифтър – това е чаша, с обем между 180 и 240 мл, предназначена за чисти алкохолни питиета със силен аромат. Идеята на съда е да даде максимална възможност течността да бъде добре помирисана преди да се отпие от нея. Има среден по дължина стълб и е тумбеста на форма. По правило течността в нея се налива до края на широката част или до началото на стеснението. Известни напитки, сервирани в Brendy Sniffter са коняк, бренди и калвадос.

чаша за елегантни напитки8. Чаша Кордиал или Кордиял – тя е миниатюрна интерпретация на винена чаша, но с по-късо стълбче. Побира малки по количество питиета. Общият й обем е между 60 и 120 мл, но по правило се пълни само наполовина. Създадена е, за да увеличи насладата от консумацията на скъпи ликьори и елеганти джиджестиви.

мини чашка за шотове9. Чаша за шотове – това е стъклена миниатюрка с обем между 30 и 60 мл с дебели стени и дъно, често с орнаментика. Пълни се до горе и се пие на един дъх. В нея се сервират всякакви шотове и често на една табла попадат по няколко такива чашки. Стените са създадени да издържат на по-висока температура защото някои питиета се палят при сервиране.

традиционна чаша за вино10 Чаша Бокал или чаша Гоблет – това е първообразът на всички чаши и тя може да бъде видяна в стотици варианти. Най-общото за нея е, че има стълбче, а формата й е балонеста. Няма ограничения нито в дължината на стълба, нито в количеството течност, което събира, нито дори в дебелината на стъклото и орнаментиката или гладкостта й. Познаваме този съд под името винска чаша, но в него се сервират още многокомпонентни коктейли, бира и дори сладолед.

Шампанският бокал е разновидност на Гоблета, който в миналото е бил предназначен единствено и само за шампанско. Той е с издължено стълбче и по-сплесната сърцевина, но е установено, че така балончетата на газираната напитка изчезват по-бързо, затова днес се употребява само за фасон и в нея се сервират предимно сметанови коктейли.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Български коктейл майстор на 20-о място в света

Собственикът на първия коктейл-бар на колела в България – Павел Памукчиев стана 20-и в света на финала на WORLD CLASS.   виж още »

Магическа чаша ни кара да пием повече вода

Специалната чаша The Right Cup прилъгва мозъка с въздействащи цветове и плодови аромати. виж още »

Ядлива чаша за кафе, произведена от българи, превзема света

Пловдивчани създадоха чаша за кафе, която се хапва и не замърсява околната среда. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта