Регистрация

Ядлива чаша за кафе, произведена от българи, превзема света

09 Jun 2017   /   nina123   /   Видяна: 4957
Ядлива чаша за кафе, произведена от българи, превзема света

Пловдивчани създадоха чаша за кафе, която се хапва и не замърсява околната среда.

Това е поредната история с щастлив край, но тя носи и ново начало – начало на ера, в която на съвременният човек няма да му се налага да гледа стотици чашки от кафе, разхвърляни около кофите за боклук или по-лошо – метнати в гората и чакащи съвестният гражданин да събере боклука на немарливеца. Добрата новина е, че В СВЕТА ВЕЧЕ СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЧАШИ ЗА КАФЕ, КОИТО СЕ ХАПВАТ, СЛЕД КАТО БЪДЕ ИЗПИТА НАПИТКАТА. А ГОЛЯМА ГОРДОСТ Е ИСТИНАТА, ЧЕ ТОВА ИЗОБРЕТЕНИЕ Е НА ДВАМА ПЛОВДИВЧАНИ.

Историята започва реално от 2002-а година, когато в един от най-зелените и чисти градове на България двама близки приятели се нарамват да измислят хитрост, с която да намалят замърсяването под тепетата. Това са съучениците от първи клас Малден Джалъзов и Мирослав Запрянов, които вече имат семейства и потомство и като всеки съвестен жител на света копнеят децата им да растат в една по-чиста среда. Макар че пътят на двамата мъже се е разделил след гимназията, все още ги събират семейните срещи и множеството общи интереси. Така приятелите решават да отърват съгражданите си поне от част от мръсотията под тепетата, която вятърът безпощадно хвърля в лицата на хората.

Младен и Мирослав решават да измислят чаши, които да са напълно разградими в околната среда за кратък период от време, а условието е да не замърсяват природата. Скоро стигат и до извода, че онова, което се разгражда, се яде. Двамата татковци измислят чаша за кафе, направена от вафлена коричка, а през 2016-а година след няколко опита успяват да я създадат и представят пред публика.

чаша за кафе от вафла

Иновативната екологична идея пожъва невиждал успех. Очакванията на изобретателите, които патентоват творението си, са да успеят да продават продукта в ключови пловдивски заведения, но вместо това се появяват инвеститори от цял свят, които искат да закупят права за ползване на чашката. Хрупкавото творение получава и патент за авторски права от Библиотеката на конгреса в САЩ. А заявките започват да валят още преди да е направена машината, която да произвежда вафлени опаковки за кафето.

В обширен материал на DW е представена българската биочаша, която не променя вкуса на напитката и не омеква до 40 минути след наливане на течност в нея. Ядливата посуда е хрупкава, с приятен сладникав нюанс и достойно заменя бисквитките, с които се поднася кафето. От пролетта на 2017-а годна вафлената опаковка се продава под името CUPFFEE и вече е потегля по екологичния път да спаси света от 2,5 милиарда изхвърлени чаши от кафе на ден. Създателите гарантират, че дори и чашата да попадне в околната среда, тя се разгражда до три седмици след това, без да носи негативи за почва, живи същества и въздух.

чаша за кафе в защита на околната среда

ПОДОБНИ СТАТИИ

Starbucks заменя сламките с капачки за рециклиране

От 2020-а година всички заведения на веригата Starbucks по света ще продават напитките си със специални полипропиленови капачки.   виж още »

Финландци произвеждат високопротеинов хляб с насекоми

Хляб с щурци радва потребителите с полезен протеинов заряд. виж още »

Кой коктейл в каква чаша се сервира

В какви чаши се сервират коктейли и алкохолни напитки – видове коктейлни чаши. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта