Регистрация

Кога се добавя малко олио

17 Sep 2019   /   nina123   /   Видяна: 1777
Кога се добавя малко олио

Намазнените меса няма да залепнат за скарата, а маслото няма да загори, ако го пуснем в олио.

 

В последните години олиото се заклейми като вреден за готвене продукт, който трябва да се избягва. Изстината е, че това е мазнина, която също има своите качества, стига да се добавя когато е необходимо. В кои случаи се добавя олио и кога е по-добре да се използва друг продукт – ще ви разкажем сега.

 

Олиото е за пържене, а не за подправяне. Ако сте си нарязали салата и искате да я овкусите, прибегнете към зехтин или друг вид растителна мазнина. Качествата на олиото са в това, че има висока точка на горене или иначе казано, става вредно само при силно нагряване, на каквото другите мазнини не биха издържали. Но пък е бедно на здравословни мастни киселини и витамини, затова няма смисъл да го ядете като подправка.

 

Маслото се разтапя в олио. В много рецепти храната се пържи в масло. Но маслото гори лесно, става черно и започва да нагарча и придава неприятен цвят на храната. За да не се случи, първо в тигана, в който ще се готви в масло, се сипва олио. Неговото количество може да е до 1/3 от това на маслото. Олиото се сгорещява и чак тогава слага маслото. А след като се разтопи, можете да сготвите избрания от вас продукт.

 

Задължително намазняване преди гриловане. Месо, риба, зеленчуци и дори плодове – ако ще се пекат на грил трябва да бъдат покапани с малко олио. Тъй като температурата на готвене е висока, олиото е най-добрият избор. Внимавайте обаче – повечето храни се овкусяват със сол, пипер или друга подправка, която трябва да бъде поръсена или натрита преди мазнината. В противен случай олиото прониква в продукта, запълва микропорите му и подправката не може да се задържи.

 

Олио в домашната майонеза. Вече споменахме, че олиото не е за директна консумация, но когато става въпрос за майонеза, то е за предпочитане. Разбиването на майонеза с алтернативна мазнина прави яйчения сос горчив. Можете да добавите 50:50 олио и зехтин, а да е една идея по-полезна майонезата, но рискувате пак да усетите нагарчането на маслинената мазнина. Същото става и с олио от гроздови семки, от орехи или други алтернативи. А иначе правилото е – 1 яйце, 130 мл олио, щипка сол, щипка захара. Бъркате с пасатора за супи и щом сосът е готов, наливате 2 с.л. лимонов сок, оцет или друга готварска киселина.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Две задължителни действия при пържене

Как се поставя храна в тиган при пържене и как правилно се загрява мазнина?   виж още »

Кулинарни трикове при пърженето на яйца

10 начина да изпържите яйца, без да се налага да викате линейка. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта