Регистрация

Какво прави манджите на баба неустоимо вкусни

07 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 5115
Какво прави манджите на баба неустоимо вкусни

Заменете фиксовете и готовите бульони с домашно приготвени букети от подправки и ще оцените разликата.

Същите като от едно време“, се казваше в реклама на кренвирши, която е един от многото примери, че храната днес бледнее по вкусови качества пред познатите ни от детството манджички, в които с удоволствие топяхме прясно изпечени домашни питки с деликатен аромат на сода и пухкава сърцевина.

Носталгията по вкуса от детството се възражда и българинът започва все по-често да има нужда от топлината на забравения боб в гърне, пилешка супа от домашна кокошка, традиционния огретен, който у нас се нарича картофена запеканка. Това сподели за kulinarno.bg готвач от крайпътно ресторантче във видинския окръг, ситуирано на път Е 79. На пръв поглед заведението е като всяко друго от малкото, останали живи в този беден край местенца, на които шофьори и преминаващи семейства могат да прихапнат. Политиката на гостилницата обаче я прави предпочитано място за всеки, който вече е бил там. А тайната е, че всичко се приготвя в правилните съдове с точните подправки, както се е правило за софрите на старите български фамилии.

Сега ще ви разкрием някои тайни от кухнята как можете да си направите автентично българско ястие и да си спомните за вкусовете от детството. Има два основни принципа – винаги трябва да се подбира правилния съд, в който да къкри манджата на точната температура и никога не трябва да се използват готови смесици от подправки, сосве, бульони, подсладители и подобрители, каквито често си купуваме от магазините, за да ни спестят цялата суета от смесването на листенца и коренчета.

Автентичният боб в гърне трябва да заема 2/3 от съда, който в долната си част да се нагрява на пряк огън, а горната – да се намира на значително разстояние от силната топлина. Така се получава въздушна обмяна на топло и студено, която е причинител на познатото къкрене, помагащо на вкусовете да се смесят в неустоима симбиоза. За да прилича бобът на бабиния – не забравяйте да му направите лучена запръжка с малко брашно и да сложите богато количество джоджен, чубрица, червен пипер, мащерка. В универсалната подправка за боб няма да намерите така съчетаните билки. Сипете му олио, не модерния зехтин и помнете, че солта се слага малко преди да приключи готвенето.

Картофената запеканка, която модерният човек нарича огретен не трябва да се прави с готовия фикс от 4 сирена, който се продава в хранителната верига. Ако смятате, че баба ви е готвила с моцарела или рокфор, можете да ги добавите към саламуреното сирене за обогатяване на вкуса. Важното тук е, след като сварите картофите, нарежете ги на кръгчета и понечите да ги залеете със сиренената смес, да знаете какво точно да изсипете върху тях. Натрошете на едро (пропорциите са примерни) 400 г сирене в 150 мл високомаслено прясно (най-добре овче или биволско) мляко, смесено със 100 мл вода. Добавете 120 мл втечнено масло, 4 щипки сол, ½ ч.л. захар, 4 щипки ситно смляна чубрица, 2 щипки лют пипер, 3 счукани скилидки чесън и ½ връзка пресен копър. Залейте картофените кръгчета с тази смес и печете. Готвачът признава, че със свинска мас вместо масло ястието е пъти по вкусно.

А ето и още съвети от кухнята:

  • Домашните пържени кюфтета без лук и кимион са блудкави.
  • Домашната питка винаги се увива в минимално навлажнена хавлиена кърпа за 20 мин. след като се е опекла.
  • Колкото и вкусна да е една българска солена гозба, с добавянето на чубрица ще стане още по-апетитна.
  • Когато готвите месо в гювеч, сипвайте му по малко червено вино – като се „напие“ става по вкусно.
  • Трудно ще създадете автентичния аромат на българското основно блюдо, ако го готвите в тефлонови съдове.
  • Където има копър, трябва да се сложи и чесън – закон!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен хумус и добавки към него

Как се прави традиционен арабски хумус и какво добавки може да се сложат в разядката?   виж още »

Модерни варианти на пълнени чушки

Обикновените пълнени чушки се превръщат в кулинарно майсторство, ако замените някои от основните продукти с риба и морски дарове, киноа, елда или овес виж още »

Арсенал от хитринки за домакини

Съвети за порести палачинки, свежи зеленчуци, цитруси – богати на сокове... и още нещо. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта