Регистрация

Модерни варианти на пълнени чушки

16 Aug 2019   /   nina123   /   Видяна: 2599
Модерни варианти на пълнени чушки

Обикновените пълнени чушки се превръщат в кулинарно майсторство, ако замените някои от основните продукти с риба и морски дарове, киноа, елда или овесени ядки.

 

Традиционната българска кухня предлага няколко варианта на пълнени чушки, като най-типичните от тях са чушки с плънка от яйце и сирене или чушки с кайма и ориз. Покрай Бъдни вечер се сещаме за уникално вкусните постни пълнени сухи чушки с бобена запръжка, но някак идеите свършват дотук. А в сезона на чушките, когато тези зеленчуци са пресни, сочни и в особено големи количества, човек иска да си сготви нещо с тях. Затова ние от kulinarno.bg намерихме доста идеи за алтернативни пълнени чушки, в които да замените някои от сновните продукти и да получите ястие, достойно да влезе в кулинарните книги.

 

Алтернативни пълнени чушки с месо. Ако сте любител на мръвките и държите в чушките ви да има кайма, то заменете другия компонент – ориза. Вместо него можете да си сготвите пълнени чушки с кайма и елда, булгур, леща дори. Стигнете още по-далеч като заложите на червена или черна леща, черен ориз, дори киноа. Ако пък искате месото да е малко по-различно – хрумвало ли ви е да използвате смляно филе от бяла риба или нарязани на ситно скариди. Единственото, което трябва да съобразите в идеите, е подправката, която ще добавите спрямо избрания от вас вариант.

 

Алтернативна на пълнени чушки с яйце и сирене. Нека традицията ви послужи само за основа. А оттам към плънката можете да добавите още зеленчуци – люти чушки, тиквички, сварени патладжани, гъби, парчета домати. По-шантавите кулинарни сигурно ще прегърнат идеята за добавка от накиснати в топла вода сушени плодове, полусварени овесени ядки или пък рендосан кашкавал или друго жълто сирене за цвят и допълнителна спойка. Ако сте се спрели на този безмесен вариант, внимавайте със соленето, защото обикновено сирената съдържат доста сол, която натрапчиво се усеща в гозбата.

 

Алтернатива на постни пълнени чушки. С ориз и боб всеки може. Знаете ли, че става доста вкусно, ако ги напълните и запечете с кьопоолу? Отново се връщаме на модерната киноа и елда като заместители в обикновените рецепти. Можете дори да запечете чушките с плънка от цели чери доматчета и след това да покапете в чушката смес от зехтин, чесън и босилек или магданоз. Гъби, тиквички, моркови – потопени в гъст доматен сос с подправки, се превръщат в уникална постна плънка.

Вижте как ги сготвихме у дома с ориз, праз и зеленчуци

Сос за пълнени чушки. По традиция в някои краища на България пълнените чушки с варива и месо се поднасят със заливка от млечен сос. За целта си вземете по-гъсто кисело мляко или смесете 50-50 кисело мляко и заквасена сметана. Следва да добавите чесънче и по желание копър. Много трябва да внимавате дали сосът се връзва вкусово с избрания от вас вариант. Друга идея е да си приготвите доматен сос с чесън и магданоз и с него да поднесете чушките. Ето как едно обикновено ястие може да се превърне в готварски шедьовър.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Правила при готвенето на супа

Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа.   виж още »

Тайните на сполучливия домашен кекс

Седем съвета за страхотни домашни кексове и тестени сладкиши. виж още »

Какво прави манджите на баба неустоимо вкусни

Заменете фиксовете и готовите бульони с домашно приготвени букети от подправки и ще оцените разликата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта