Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията
Да говорим с нож и вилица без глас на език, който се разбира от всички професионалисти по света. Начинът на поставяне на ножа и вилицата спрямо чинията показва кога ястието е приключено, в процес на дояждане, вкусно, не се харесва или просто ще се хапва по-късно.
Етикетът за подреждане на приборите при сервиране е стриктен и изпълнен с изисквания (вижте десетте основни правила за поставяне на прибори по етикет), но именно чрез него хората говорят на езика на храната и между тях няма езикова бариера. Още с виждането на поставените на масата прибори става ясно колко блюда съдържа менюто, има ли супа, колко от тях са предястия и десерти. Професионалистите дори могат да познаят вида на месото и термичната обработка на гарнитурите само по поставените чинии и прибори на трапезата. Но дори и човек да не е така запознат с етикета, то има шест основни положения на ножа и вилицата, с които да се каже всичко за храната и етапа от нейното изяждане. Ето и кои са те.
1. Можете да започнете с храненето. Ножът седи от дясно на чинията, задължително с острие, сочещо към чинията вляво от него. Вилицата е успоредно на ножа, но от лявата страна на чинията. В миналото се е смятало, че ако острието на ножа сочи навън – към съседния човек на масата, се очаква да настане борба и този нож да бъде използван за намушкване.
2. Спирам за малко да се храня. За съжаление много недобре запознати сервитьори приемат този сигнал за „отсервирай“ (виж каква е разликата в точка 6). Вилицата и ножът се поставят в чинията като образуват ъгъл от 60 градуса без да се докосват върховете им. Допустимо е част от дръжките им да се подават извън блюдото. Ножът отново трябва да е с острието навътре, за да се спести риск от стартиране на някоя кавга. А когато хранещият се реши да продължи, просто си ги взима и се наслаждава на ястието отново.
3. Готов съм за следващото блюдо. Тук разликата с точка 6 е, че е приключено само с тази част от вечерята, а не с цялата вечеря. Очаква се, че при така поставени нож и вилица, хранещият се е още гладен, но вече не желае да консумира именно от тази част на менюто. Въпреки всичко, ще му се наложи да изчака и останалите на трапезата да приключат, защото сервирането на следващото ястие се прави едновременно за всички. По етикет острието на ножа сочи наляво и надолу, а вилицата е поставена под 90 градуса върху него със зъбците нагоре.
4. Ястието беше много вкусно. Този комплимент можете да отправите като сложите нож и вилицата успоредно в чинията със сочещи острие и зъбци надясно. Естествено ще е по-уважително, ако в блюдото не е останало нищо. Но дори и да има още продукти, направете това чак когато сте приключили, защото сервитьорът ще отнесе чинията заедно с благодарности към готвача.
5. Тази храна не ми харесва. Едва ли някой би се зарадвал да види сплетените нож и вилица, сочещи нагоре. Вместо да вдигате шумен скандал за некачествената храна в заведение, можете да подходите много по-изискано като позиционирате приборите така. Ако обаче реакцията на персонала да отнесе неприятната за вкуса чиния се забави, етично е да проговорите, за да защитите собствените си сетива и вкусове.
6. Приключих с храненето. Ножът и вилицата се поставят изцяло вътре в чинията, в позицията, в която са били ситуирани отвън преди началото на храненето. Допустимо е по този начин да завършвате всяка част от менюто – предястие, основни, десерт, когато не се очаква да има повече компоненти от същата част. Ако например приключвате със студен ордьовър, а след него ще има супа или друг вид топло предястие, то тогава финализирайте храненето си в тази част, давайки оценка от точка точка 4 или 5.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене? виж още »
Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката. виж още »
Ето как правилно се разполагат вилиците, лъжиците и ножовете на официалните вечери. виж още »
КОМЕНТИРАЙ