Регистрация

Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията

17 Nov 2022   /   nina123   /   Видяна: 1393
Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията

Да говорим с нож и вилица без глас на език, който се разбира от всички професионалисти по света. Начинът на поставяне на ножа и вилицата спрямо чинията показва кога ястието е приключено, в процес на дояждане, вкусно, не се харесва или просто ще се хапва по-късно.

 

Етикетът за подреждане на приборите при сервиране е стриктен и изпълнен с изисквания (вижте десетте основни правила за поставяне на прибори по етикет), но именно чрез него хората говорят на езика на храната и между тях няма езикова бариера. Още с виждането на поставените на масата прибори става ясно колко блюда съдържа менюто, има ли супа, колко от тях са предястия и десерти. Професионалистите дори могат да познаят вида на месото и термичната обработка на гарнитурите само по поставените чинии и прибори на трапезата. Но дори и човек да не е така запознат с етикета, то има шест основни положения на ножа и вилицата, с които да се каже всичко за храната и етапа от нейното изяждане. Ето и кои са те.

вилица и нож преди начало на храненето1. Можете да започнете с храненето. Ножът седи от дясно на чинията, задължително с острие, сочещо към чинията вляво от него. Вилицата е успоредно на ножа, но от лявата страна на чинията. В миналото се е смятало, че ако острието на ножа сочи навън – към съседния човек на масата, се очаква да настане борба и този нож да бъде използван за намушкване.

За малко спирам да ям2. Спирам за малко да се храня. За съжаление много недобре запознати сервитьори приемат този сигнал за „отсервирай“ (виж каква е разликата в точка 6). Вилицата и ножът се поставят в чинията като образуват ъгъл от 60 градуса без да се докосват върховете им. Допустимо е част от дръжките им да се подават извън блюдото. Ножът отново трябва да е с острието навътре, за да се спести риск от стартиране на някоя кавга. А когато хранещият се реши да продължи, просто си ги взима и се наслаждава на ястието отново.

Нож и вилица показват че е време за следващата чиния3. Готов съм за следващото блюдо. Тук разликата с точка 6 е, че е приключено само с тази част от вечерята, а не с цялата вечеря. Очаква се, че при така поставени нож и вилица, хранещият се е още гладен, но вече не желае да консумира именно от тази част на менюто. Въпреки всичко, ще му се наложи да изчака и останалите на трапезата да приключат, защото сервирането на следващото ястие се прави едновременно за всички. По етикет острието на ножа сочи наляво и надолу, а вилицата е поставена под 90 градуса върху него със зъбците нагоре.

как да покажа, че храната ми е харесвала4. Ястието беше много вкусно. Този комплимент можете да отправите като сложите нож и вилицата успоредно в чинията със сочещи острие и зъбци надясно. Естествено ще е по-уважително, ако в блюдото не е останало нищо. Но дори и да има още продукти, направете това чак когато сте приключили, защото сервитьорът ще отнесе чинията заедно с благодарности към готвача.

учтиво показване, че храната не е вкусна5. Тази храна не ми харесва. Едва ли някой би се зарадвал да види сплетените нож и вилица, сочещи нагоре. Вместо да вдигате шумен скандал за некачествената храна в заведение, можете да подходите много по-изискано като позиционирате приборите така. Ако обаче реакцията на персонала да отнесе неприятната за вкуса чиния се забави, етично е да проговорите, за да защитите собствените си сетива и вкусове.

Любезно показване с нож и вилица че храненето е приключило6. Приключих с храненето. Ножът и вилицата се поставят изцяло вътре в чинията, в позицията, в която са били ситуирани отвън преди началото на храненето. Допустимо е по този начин да завършвате всяка част от менюто – предястие, основни, десерт, когато не се очаква да има повече компоненти от същата част. Ако например приключвате със студен ордьовър, а след него ще има супа или друг вид топло предястие, то тогава финализирайте храненето си в тази част, давайки оценка от точка точка 4 или 5.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядене на супа по етикет

Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене?   виж още »

Урок по правилна консумация на чай

Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката. виж още »

Десет правила за подреждане на официална трапеза по етикет

Ето как правилно се разполагат вилиците, лъжиците и ножовете на официалните вечери. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта