Регистрация

Десет правила за подреждане на официална трапеза по етикет

23 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 10952
Десет правила за подреждане на официална трапеза по етикет

Ето как правилно се разполагат вилиците, лъжиците и ножовете на официалните вечери.

Ако ви предстои да посрещате височайши гости, пред които не бива да се излагате и вече сте приготвили менюто по съвършен начин, не си мислете, че грешките оттук насетне са невъзможни. Важна част от официланата вечеря е сервирането на храната, за което си има специален етикет. Може и да изглежда странно, но всеки един прибор за хранене си има точно определено място, и ако то бъде сгрешено, може да е грозен символ на невежество, липса на компетентност и неразбиране. Затова вижте как трябва да процедирате:

1. Подредба на чиниите – те се поставят една в друга в последователността, в която ще бъдат използвани. Ако планирате да носите ястията едно по едно, тук важи друго правило. Храните винаги се сервират от лявата страна на гостите и се отсервират от дясната.

2. Разположение на ножове, вилици и лъжици. Ножовете и лъжиците се слагат от дясната страна, а вилиците – от ляво. Това важи за приборите за предястия, супи, ордьоври, салати и основни храни. Те се ползват от вън – на вътре по посока към чинията, затова ще дадем и пример. Ако имате ордьовър, който се яде с нож и вилица, следва супа и накрая основно, то от ляво трябва да е първо малката вилица за ордьовъра и вилицата за основно. От дясно се падат двата ножа – отвън е ордьоврения, следван от лъжицата, а от вътре – за основното.

3. Правило за подреждането на ножове – техните остриета винаги сочат към чинията.

4. Правилна подредба на приборите за десерт. Те се поставят централно над чинията, като дръжката на лъжицата сочи на дясно, а тази на вилицата – на ляво. Тези прибори са по-малки по размер от предвидените за основното ястие. Лъжичката винаги е над виличката, а ако има ножче – то е най-отгоре и дръжката му е обърната на ляво.

5. На всяка официална трапеза ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се сервират чаши с вода. Те, както и останалите чаши, се поставят над чинията от дясно.

6. Солницата и други подправки се слагат от ляво, само ако са индивидуални. Ако са в обща оливиера, тя се ситуира на централно място на масата.

7. Салфетките са задължителни. Както индивидуални, така и общи, за да може някой от гостите да си вземе допълнителна ако му се наложи.

8. Ако ще сервирате супа, преди да я донесете насипана в купата, предвидете чиния, в която ще бъде поставена. Така е правилно.

9. Ако ордьоврите съдържат хлаб и масло, в ляво над вилиците и подправките се поставя плоска чиния, а вътре в нея се подпира ножът, с острие, сочещо към центъра на чинията.

10. Ето за финал и с какви прибори да сервирате десертите. Торти и тестени сладкиши – с вилица и нож; мусове и кремове – с малка лъжичка, сладолед – с лъжичка стил шпатула с малка извивка; плодове – нож и вилица; бонбони – ако са твърди може само с допълнителна салфетка; допустимо е да се даде и виличка за тях.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията

Да говорим с нож и вилица без глас на език, който се разбира от всички професионалисти по света. Начинът на поставяне на ножа и вилицата спрямо чиният виж още »

Основни видове ножове и кой нож за какво се използва

Ножове в кухнята – кой нож за какво служи?   виж още »

Как се подреждат хората на трапезата

Основни правила за подреждане на гости и домакини на масата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта