Регистрация

Урок по правилна консумация на чай

31 Oct 2014   /   nina123   /   Видяна: 4377
Урок по правилна консумация на чай

Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката.

 

Чаят е най-консумираната в света напитка след водата, като грабва почитателите си освен с изискан и деликатен ненатрапчив вкус, с полезните си качества и факта, че с него трудно може да се прекали въпреки погълнатото количество. И при тази напитка, както и с други полезни дарове на природата човешкото невежество може да е единствената причина нещо здравословно да се превърне в носител на празни калории или просто да бъде унищожено в желанието да се допринесе максимално за укрепването и визията натялото. Затова ние от kulinarno.bg ще ви информираме за някои важни, но и малко известни факти за чая.

1. Не съществува напитка, която да се нарича „чай от липа“, „чай от мента... мащерка... шипка... лайка“. ЧАЯТ СЕ ПРАВИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ РАЗЛИЧНИ ЧАСТИ НА ЧАЕНОТО ДЪРВО. НАПИТКА ОТ БИЛКИ, В КОЯТО РАСТЕНИЕТО СЕ ВАРИ ЗАЕДНО С ВОДАТА СЕ НАРИЧА ОТВАРА, А ОНОВА ПИТИЕ, ПРИ КОЕТО РАСТЕНИЕТО СЕ ЗАЛИВА С ВРЯЛА ВОДА И СЕ ОСТАВЯ ПОД КАПАК - Е ЗАПАРКА. Мнозина са свикнали НЕПРАВИЛНО да наричат ЧАЙ всяка запарка или отвара от растителни продукти, дори и тя да няма нищо общо с чаеното дърво.

2. Чаят е само шест вида – зелен, черен, бял, жълт, улун и пуер. Всички те се правят от чаено дърво, като разликата между тях е във вида отглеждане на растението, обирането и сушенето на листата. Ако искате да не прозвучите като селски знахар в компания, говорейки за отвари и запарки, но и да не се изложите с невежество, допустимо е да наречете топлите напитки „чай от билки“, но не и да пропуснете думата „билки“.

3. За какво е полезен чаят? Тук ще се спрем на кратко, защото това е друга тема на дискусия. Най-общо тази напитка съдържа богата гама от антиоксиданти, изключително нужни на човека в модерното общество, за да снеме влиянията на замърсяване и стрес от организма си. Чаят съдържа малки дози кофеин, затова има лек ободряващ ефект, който обаче не може да се сравнява с този на кафето и какаото, затова се използва като алтернатива при медицинска забрана за консумация на другите две. Чаят е помощник при опитите за отслабване и прочистване на тялото и се пречислява към натуралните добавки за здравословен и природосъобразен начин на живот, стига да се приготвя по правилния начин.

4. Как правилно да си приготвя чай? НЕ слушайте бабините съвети, че колкото повече ври напитката, толкова повече от полезните й съставки се освобождават. Това не е вярно. Зеления и черния чай, които са най-разпространените видове, се заправат по правило с вода, топла 80 градуса. Едва ли всеки има термометър у дома си, за да замери точната температура на водата, затова просто излейте топлата течност върху листата след като е започнала да отделя балончета от стените към повърхността. Оставете под капак за няколко минути, за да пусне билката вкуса и полезните си вещества.

5. С каква температура се пие чай? Правилно приготвеният чай може да се консумира както топъл, така и студен. Важно е обаче да се знае, че течностите над 70 градуса сериозно увреждат езика, гърлото и вкусовите рецептори. Затова ако го правите често, рискувате да загубите усезание за вкус или в по-лошия случай – да създадете предпоставка за развитие на рак на гърлото. Студеният чай от своя страна е перфектно решение за безалкохолно разхлаждане в топлите дни, но онези от вас, които са се хвърлили да го пият като средство за отслабване, нека са на ясно, че ниската температура възпрепятства до някаква степен  диоритичните му свойства.

6. Как се подслажда чай? Заблуда е да мислите, че добавянето на захар или мед убива полезните свойства на чая. Не – те остават непроменени независимо от добавките, но всеки сам си носи отговорност за съдържанието на самите подсладители. Не разчитайте, че ще отслабнете с 5 чаши зелен чай на ден, ако във всяка от тях сложите по 2-3 бучки захар! Не обявявайте, че сте на чаена диета, ако подправяте всяка чаша с по лъжица сметана. Чашата чай, придружена от пакет бисквити също не е диетична и проблемът не е в чая. Най добре изчакайте напитката да се охлади до 40 градуса и сложете в нея 1 ч.л. качествен мед (витамините на меда започват да умират при температура над 40 градуса) или няколко капки стевия, щипка канела, ванилия, карамфил. Ето как можем да съчетаем вкусно и полезно.

7. Какъв чай да си избера, за да има сигурност в качеството му? На този въпрос няма конкретен отговор. Изборът трябва да е съчетание от факти и интуиция. Нека листата, на които сте се спрели не бъдат убогатяване с изкуствени добавки. Ако имате как да изкопчите информация за съхранението и третирането на билката – още по-добре. Колкото и грубо да звучи – 20 пакетчета за 65 стотинки (примерно) не гарантират уникалното качество на чаените листа. Търсете естествения аромат, подробния етикет, вещия консултант и така докато намерите правилния чай.

Позволявам си да споделя, че след няколко опита да си купя зелен чай от билкарници, се натъкнах на ароматни чаени листа, продавани насипно и обогатени със сушени червени боровинки и листа от касис. Цената за 50 грама от продукта беше 7,50 лв., но се оказа, че тази доза е достатъчна за около 60 чаши силно ароматен чай, който горещо ме кара да вярвам, че е истински.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията

Да говорим с нож и вилица без глас на език, който се разбира от всички професионалисти по света. Начинът на поставяне на ножа и вилицата спрямо чиният виж още »

Добавки към чая за зимно настроение

Билкови отвари с дъх на канела, джинджифил, цитруси, плодове или пък ударно сгряване с алкохолен чай.   виж още »

Не търсете помощ от истинския чай при простуда и грип

Кофеинът, който се съдържа в черния и зеления чай възпрепятства оздравяването.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта