Регистрация

Ядене на супа по етикет

24 Oct 2019   /   nina123   /   Видяна: 3913
Ядене на супа по етикет

Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене?

 

Супата е едно от често сервираните предястия. За някои е спомен от детската градина, училищната столова или казармата, за други – неизменна част от здравословното хранене, а за трети – модерен кулинарен шедьовър с различни текстури, идеална комбинация от вкусове и аромати, създадена да радва сетивата. Общо взето – супата е каквато си я направите или поръчате. Но е важно когато ви я сервират, да проявите култура при изяждането ѝ. Ето няколко основни правила за ядене на супа, публикувани в канала MonkeySee, с които да покажете ниво и класа.

 

Прибори за супа. Ако сте на многокомпонентно хранене, може да имате повечко прибори около себе си. Погледнете най-вдясно – там ще откриете лъжицата за супа. Обикновено е в самия външен край на редицата от инструменти. Не правете грешката да взимате лъжицата, която е над чинията – тя е за десерта. Ако в десния ред има още една лъжица, тя е за основното. Сега ви трябва най-външната.

 

Как се сервира супа? Има два вида чинии за супа – единият представлява дълбока купа, в която се налива ястието, а другият е чиния, но просто с по-голяма дълбочина. Независимо кой от двата вида е избрал домакинът или заведението, тази посуда се поставя в голяма плоска чиния преди сервиране. Позволено е да има салфетка между голямата чиния и купата. Целта ѝ е да предпазва от подхлъзване на единия съд в другия.

 

Как правилно се яде супа? Седнете удобно на стола със сравнително изправен гръб. Преценете между корема си и масата разстояние от 8 пръста. Представете си, че супата в чинията е часовник. Загребването става по посока от средата на ястието към 12 часа, тоест – директно срещу вас. След това в борда на чинията или купата, там където е 12 часа, се забърсва долната част на лъжицата. Тя се движи над ястието към вас. Важно е да движите храната към себе си, а не тялото си към храната. То трябва да запази разстоянието от 8 пръста и не бива да се навеждате. Затриването на долната част на лъжицата в ръба чинията ви предпазва от покапване.

 

Сърба ли се супа? Всъщност да – точно това е правилно да сторите. Лъжицата се поднася странично към устата и от нея се отпива. Не се обръща директно с върха, както често правят мнозина. Не се налапва цялата, а се докосва страничния ръб на лъжицата с устни и се отпива деликатно от нея. Затова и не се пълни прекалено много. Ако имате дори и леко треперещи ръце, можете да разлеете съдържанието върху краката си. А никак не е етично да си тръгвате накапани с храна. Ако супата все още е вряла и пари, не духайте или разбърквайте, Оставете да изстине и гребете по-малки хапки от горната част на ястието.

 

Къде се оставя лъжицата от супата? Тук вариантите са два спрямо това дали супата ви е в купа или в дълбока чиния. Ако хапвате от купа, лъжицата се поставя в помощната плоска чиния. Ако се храните от дълбока чиния, лъжицата се връща в самата супа докато отпивате от чашата си или разговаряте с околните. Когато приключите храненето, лъжицата се оставя на същото място, както и по време на самото хранене, но можете леко да избутате напред супената си установка. Така сервитьорът и околните ще разберат, че сте приключили с предястието.

 

А ето и някои супи, които си сготвихме вкъщи: Просто си харесайте, сгответе за цялото семейство и тренирайте хранене по етикет.

 

Пилешка супа с фиде и застройка

 

Постна супа с тиквички, картофи и моркови

 

Пилешка супа по китайски с гъби и оризови спагети

 

Безмесна крем супа с картофи, сметана и билки

 

Сгряваща пилешка супа със зеленчуци

 

Картофена крем супа със застройка от яйца

 

Пилешка супа със зелен фасул и застройка

 

Картофена крем супа с крутони

 

Супа със зеленчуци и застройка

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво означават ножа и вилицата, поставени по различен начин в чинията

Да говорим с нож и вилица без глас на език, който се разбира от всички професионалисти по света. Начинът на поставяне на ножа и вилицата спрямо чиният виж още »

Супа на ден помага на тялото да се възстанови от жегите

Яденето на супи през лятото гарантира набавяне на изхвърлените полезни вещества чрез потта.   виж още »

Как се подреждат хората на трапезата

Основни правила за подреждане на гости и домакини на масата.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта