Регистрация

Какво не се яде и пие по време на цикъл

26 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 3448
Какво не се яде и пие по време на цикъл

Кафето, алкохолът, солените и пържени храни засилват менструалните неразположения.

 

„Онази седмица“ е деликатен момент, с неудобствата на които много дами не свикват през целия си живот. При някои от тях традиционният дискоморт е съпроводен с болки и отпадналост, които пречат на жената да се чувства пълноценна. Храненето от своя страна може да допринесе за общата отпадналост и чувството на неудобство, пише teenproblem.net. Затова е добре да се махнат от менюто онези ястия и напитки, които са склонни да увеличават агонията. Ето и кои са те:

 

Солени, пържени и тежки храни карат дамите да се чувстват отпаднали и изморени. Точно в този момент тялото има нужда да използва силите си за възстановяване. Вместо това тежките храни мобилизират голяма част от енергията му за разграждането си. В повечето случаи те са бедни на витамини и микроеленти, жизнено нужни на „кървящата“ жена. Затова е добре да се заменят с плодове и зеленчуци. Липсата на вода и дехидратерането от солта пък пречат на възстановяването на кръвта. Затова не е уместно да се ядат сухи и солени храни по време на цикъл. Богатите на влага и фибри зеленчуци спомагат за по-бързото възвръщане на тонуса.

 

Кафето дехидратира и изопва нервите. Едно кафе сутрин за насъщното разсънване е допустимо, но всяко следващо влияе негативно на и без това лабилната от бушуващи хормони нервна система. Ако сте свикнали да пиете кафе по няколко пъти на ден, по време на менструация е добре да го замените с какао, съветват експертите. Освен това кафето е силен диоритик и изхвърля от тялото така нужната за възстановяването на кръвта вода.

 

Алкохолът буквално смазва отслабналия организъм. Много дами имат погрешното разбиране, че по време на цикъл пиенето на вино ще възстанови кръвта им. Това не е вярно. То действа съдоразширително и може да позагрее измръзналите от кръвозагуба и течности крайници, но е доказано, че в „онези дни“ тялото по-трудно преработва алкохола и пада бързо в неравната битка с нежелания окупатор. Освен това градусовите напитки също действат дехидратиращо. Няколко глътки са добре дошли за раздвижване на кръвта, но всяко следващо отпиване носи само негативи.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пет билки, които правят жените щастливи и спокойни

Босилек, розмарин, бабини зъби, дяволска уста и лавандула карат дамата да се усмихне. виж още »

Зелени листа и риба за безболезнена менструация

Консервите  и мазните храни ще увеличат болките по време на предменструалния синдром. виж още »

Храни, които влияят на месечния цикъл

Малините и лимоните забавят менструацията, а магданозът я предизвикват преждевременно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта