Регистрация

Зелени листа и риба за безболезнена менструация

29 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3800
Зелени листа и риба за безболезнена менструация

Консервите  и мазните храни ще увеличат болките по време на предменструалния синдром.

Доказано е, че над 85% от дамите страдат от някаква форма на предменструален синдром (ПМС), който се характеризира с подуване на корема, гадене, главоболие, световъртеж, изпотяване, цялостен дискомфорт и неразположение, болки в гърдите, задушаване, повръщане и прояви на изнервеност или свръхчувствителност. Дните преди да настъпи менструалния цикъл не са приятни както за потърпевшите жени, така и за обкръжението им, защото хората около тях също са обхванати от атмосферата на деликатната ситуация.

Учени установиха, че начинът на хранене може да повлияе на предменструалния синдром, като едни храни облекчават общото неразположение и болките, други успокояват нервната система, а трети – точно обратното – правят представителките на нежния пол чувствителни, раздразнителни и свръхсетивни към всички болжки на тялото.

Резултатите от 10-годишно проучване на взаимовръзката между начинът на хранене и тежестта на ПМС, публикувани в American Journal of Epidemiology доказват, че зелените листни зеленчуци са най-ефикасния природен лек за дамите, намиращи се в онзи деликатен период. Ако наблягат на салати с маруля, спанак и зеле, ги очаква както по-лек цикъл, така и по-спокойни дни преди появата на кървенето. Ефектът на салатите е следствие от съдържанието им на желязо, което успокоява контракциите на маточните стени. Редовната консумация на зеленина може да премахне почти до край предменструалния синдром, както и да направи седмицата след него драстично по-лесна за преживяване.

Няма да сбъркате ако седмица преди „кървавата дата“ започнете да добавяте в дневното си меню риба, ядки и авокадо, които вкарват тялото в естествен ритъм и успокояват нервната система. По 100 г сьомга или риба тон на ден ще дадат завидни резултати.

Ако преди цикъл изпитвате остри болки в яйчниците, не яжте боровинки портокали или лимони в много големи количества. Високото съдържание на витамин С прави стените на яйчниците по-трудно пукливи и така можете да отложите менструацията си или да я направите по-болезнена.

Ако преди да ви дойде се подувате много, намалете солта, алкохола и газираните напитки. Наблегнете на вода и неподсладени чайове. Консервите и консервираните храни са особено вредни за женската полова система, така че ги ограничете до минимум, особено ако имате болезнен ПМС, съветват специалистите. 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се варят зеленчуци без да се скашкат и изгубят цвета си?

Правилно готвене на зелени зеленчуци за запазване на цвят и текстура.   виж още »

Левурда – модерен, вкусен и много полезен зеленчук

Левурда бори пролетната умора, регулира стомаха и червата, понижава кръвното налягане, теглото и холестерола и носи уникален вкус и визия на солените виж още »

Какво не се яде и пие по време на цикъл

Кафето, алкохолът, солените и пържени храни засилват менструалните неразположения.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта