Регистрация

Какви коледни сладкиши се сервират по света?

23 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1560
Какви коледни сладкиши се сервират по света?

Докато подслаждаме Рождество с щрудели, тиквеници и баклави, в други страни се хапват десертни пържени червеи, KFC десерти и Щолен.

 

Коледа идва, а примерните домакини отдавна са запретнали ръкави, за да изпекат множество тави от любимите сладки. И докато модерно мислещите дами изрязват джинджифиловия човек, елхички и звездички от тесто, то традиционалистите в кухнята залагат на типично българските сладки зимни баници с плодове и ядки за празничната трапеза. А какви са традициите извън границите на страната, ще разкажем сега.

Коледният Щолен е символ на празника в Германия и Австрия. Традиционният швабски тежък кекс със сушени плодове вече се продава и родните магазини, но е чест за немската домакиня да го спретне сама у дома си. За да се получи типичната за сладкиша дълга форма, се продават специални тави, а тестото трябва да е прецизно замесено, за да може да остане влажно. В оригиналната рецепта към тестото се добавят марципан, сушени плодове, ядки, ароматен алкохол и на финала след изпичане задължително се залива с айсинг или се поръсва обилно с пудра захар.

В Япония разчитат на сладкиш изненада от KFC. Екзотичната култура има доста комерсиални коледни вкусове. Все пак християнството не е основна религия, но дава повод за празник. Специалните коледни кутии от KFC са се превърнали в традиция през последните 20 години в Страната на Изгряващото Слънце. Така на домакините им остава време да обърнат внимание на близките и обичаните хора, вместо по цели дни да се трудят над печката. Пък и кутиите са с изненади и не всички компоненти на менюто са напълно известни. Така KFC прави подарък на всеки, доверил му се за коледната си гощавка.

Украинците се черпят с коледна Кутя. Това е постен сладкиш от сварена предварително покълнала пшеница на цели зърна, смесена с накиснато и смляно маково семе, мед, захар и наситнени плодове. Десертът се държи в хладилник една нощ и се консумира студен. Това е един от най-полезните традиционни коледни сладкиши по света.

В РЮА посрещат Дядо Коледа с пържени червеи в сладък сироп. Въобще в Южноафриканската Република пържените червеи са типично коледно блюдо и се хапват в сладки и солени варианти за празника. Цели трапези са изградени само от този продукт като за салата се сервират със зеленчуци, за основно – със сосове, хляб и дипове, а за десерт – със сладки топинги като карамел, меден сос или мармалади.

Италианците са прочути със своето Панетоне. Народът от ревностни католици на Ботуша не пропуска християнски празник без прочутия козунак. Всъщност той е почти еднакъв по състав с Щолена, но тестото е по-ефирно и няма типичната немска тежест. Сладкишът едновременно напомня на козунак и на пандишпаново кексче, но има ли го на трапезата, значи празникът започва с молитва.

Коледният десерт в северните страни е мляко с ориз. Ако в България това е социалистическа детска закуска, то в Дания, Финландия и Швеция сладкишът се нарича оризов пудинг и следва редица тънкости при приготвянето си, характерни за отделни области в страните. На места се добавя алкохол, други разчитат на местни подправки и аромати, а трети пък разнообразяват със заливките и добавката на сушени плодове и ядки.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове с пуканки за Коледа... и не само

Как се правят домашни пуканки за празник и делник?   виж още »

Как да придадем коледно настроение на любимите напитки

От кафе, мляко и чай, до греяно вино и карамелена ракийка – изберете своята напитка, за да се поглезите в студеното време.   виж още »

5-те афродизиака, с които прекаляваме по Коледа

Обилната празнична вечеря зарежда тялото с полова мощ. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта