Регистрация

Суши инфекция тръгва към Европа

18 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2662
Суши инфекция тръгва към Европа

Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска.

Традиционните японски хапки суши придобиха силна световна популярност през последното десетилетие. Според проучване на foodpanda, заведенията, предлагащи суши извън територията на Япония са станали стократно повече от 2000-та година до сега. Модата на японския ордьовър, който се приготвя от сварен ориз, зеленчуци, плодове, сос и често пъти включва в себе си сурова риба, е в пика си. Смята се, че суши е здравословна, полезна, питателна и нискокалорична храна за хора, които внимателно подбират какво слагат в устата си.

Сушито обаче крие риск за здравето, защото в направата му се използват сурови морски деликатеси – алармират хранителни експерти от изданието British Medical Journal. Те описват случай на зараза от суши от края на април 2017-а година. Става въпрос за 32-годишен лисабонец, приет в болница с треска, причинена от хранително натравяне.

След проведените изследвания се установява, че мъжът е заразен с АНИЗАКИОЗА. Това е инфекция с личинковата форма на вид паразити, описан в средата на миналия век като Anisakis. Паразитите се откриват в рибите и морските бозайници и се предават лесно както едно на друго във водните условия, така и на човека, чрез консумация на сурово месо и непреминали термична обработка морски деликатеси.

Температура от 90 градуса е способна да изтреби преносителите на болестта, затова дори и варене и поширане на морските дарове може да предпази от хранителното натравяне. Според някои британски експерти анизаките умират дори и при замразяване, стига да престоят на отрицателна температура от поне -15 градуса за 3-5 денонощия.

Оказва се, че прясната сурова риба, която е приета за благодат при направата на суши, всъщност е най-опасна за здравето. Анизакиозата е болест, която се среща в почти всички култури, практикуващи суровоядство на морски обитатели. Най-често в последните педесет години е регистрирана в Япония, Китай и Кореа, но вече има случаи на заразяване и в Прибалтика и европейските страни с излаз на Атлантическия океан.

Какви са симптомите на заразяване от суши? Най-често всичко започва още 3 часа след консумацията на сурова риба и морски деликатеси. Повявява се стомашен дискомфорт, замайване, отпадналост, които постепенно преминават в гадене, повръщане, остри стомашни болки, диария и треска. Температурата се повишава рязко и може да достигне критични стойности. Незабавното намиране на лекарска помощ може да се окаже животоспасяващо.

Как протича заразявнето с анизакиоза? Разбира се, инфекцията се предава от сурова заразена риба или морски дарове на човек чрез храната. Еднакво изложени на риск са всички възрастови групи и полове, като при поглъщане на паразита, той може да бъде изхвърлен без да нанесе поражение върху тялото. Най-податливи са хората със стомашни язви и раздразнения, защото личинките се закрепват във вътрешни микроранички и навлизат през тях в кръвта и цялото тяло.

Българите са сравнително защитени от анизакиоза, защото инфекцията досега не е открита в черноморските и средиземноморските обитатели, които често се консумират на родната трапеза. А животинките, които идват на пазара от улов в Тихия и Атлантическия океан са силно замразени за продължителното време на транспортирането си, при което заразата вече е нежива и не може да се активира.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.   виж още »

Основни видове суши

Какви са основните видове суши и как се яде суши?   виж още »

Наглост - и ГМО доматите станаха полезни

След обявяването на аспартама за безвреден вече пък генно модифицираните домати се водят полезни. виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous29-11-2023
индивидуалки сочи
anonymous23-10-2023
Царство (2019) смотреть фильм онлайн бесплатно
anonymous18-10-2023
Да, действительно. Всё выше сказанное правда. Давайте обсудим этот вопрос. Здесь или в PM. ---------- Пираты Карибского моря: Проклятие Черной жемчужины (фильм 2003) смотреть онлайн в HD 720 - 1080 хорошем качестве бесплатно

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта