Регистрация

Как храненето ни повлиява на идващия грип

07 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1190
Как храненето ни повлиява на идващия грип

Чревоугодничеството пречи на организма да се бори с болестите в студеното време.

 

В средата на януари 2019-а година се очаква пикът на грипната епидемия за зимния сезон 2018-2019, споделя пред НОВА ТВ д-р Ангел Кунчев. През следващите седмици поне един от трите щама на вируса се очаква да предизвика дискомфорт в над 30% от българите. Най-честите оплаквани ще са главоболие, отпадналост и липса на сила и настроение, повишаване на телесната температура, кашлица, поява на сополи.

 

Хаотичното хранене по време на празниците е отслабило имунитета. Най-тежко се карат вирусите през януари, защото тялото е понижило съпротивителните си на болести сили поради неразумното хранене, честото преяждане и прекаляване с алкохол по празниците, обясняват експертите. Вирусът е активен още от края на ноември, но тогава тялото на българина е по-силно и с по-издръжлив имунитет. Преди Коледа и Нова година човек е по-склонен да спазва разумен режим на хранене, почивка и работа, докато празниците стресират тялото.

 

Комбиняцията от студ и вредна храна прави хората уязвими на заболявания. Това важи не само за вирусни, но и за простудни и инфекциозни болести, обяснява пред БГНЕС д-р Анна Николаева от болница Св. Анна. Освен това болестите при отслабен организъм се карат по-тежко и продължително. Януари е месецът на възмездията – хората които водят природосъобразен и здравословен начин на живот и особено на хранене, ще преодолеят болестта доста по-бързо и леко.

 

Още не е късно да променим следпразничния режим, обясняват експертите. Тежките и мазни храни, хлябовете и пържените ястия трябва да отстъпят място на печива, варива, плодове и зеленчуци. Човек трябва да загърби алкохола и сладкишите, да се храни редовно и в умерени количества, да консумира билкови запарки и кисело мляко.

 

Пробиотичните култури са от значение за стомашното здраве. Въпреки че вирусът тази година не се влияе от антибиотично лечение и се очаква малцина да получат предписание за тези медикаменти, добре е стомашната флора да бъде разумно поддържана. Вместо медикаментозно добавяне на пробиотици и пребиотици в менюто, профилактично можете да замените добавката с редовна консумация на зелева чорба и ферментирали млечни култури. Ако стомахът е здрав, тялото е силно, усвоява полезните вещества от храната и боледува по-рядко.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Цинк и витамин С най-добре пазят от вируси

Медицински експерт по вътрешни болести отрича народната медицина при борба с грипа.   виж още »

Октомврийска подготовка за справяне с идващите вируси

Мед, чесън, лимон и ябълки помагат за справянето с вирусните инфекции в хладното време.   виж още »

Зимна диета с два вида риба

Погрижете се за красивата си външност и здраво тяло с морска и речна риба. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта