Регистрация

Задължителни уреди при обзавеждането на кухня

12 May 2021   /   nina123   /   Видяна: 1633
Задължителни уреди при обзавеждането на кухня

Кои са готварските принадлежности, задължителни за всяка кухня?

Домашната кухня е лоното на всеки отговорен кулинар, който планира да радва семейството и обичаните хора с готвени ястия и полезна храна. При обзавеждането (Вижте новите цветни тенденции за обзавеждане на кухня) на кухня обикновено хората се нахвърлят в купуването на модерна печка, практична съдомиялна и куп ненужна посуда, която да краси стаята на готвача, ала често забравят някои от основните уреди в кухнята, които трябва да ги има там, за да се гарантира добър резултат при готвене. Ето защо сайтът epicurious.com компилира петте най-важни уреда, които често хората пропускат да запасят в кухнята си. А без тях готвачът е обречен на провал. Ето кои са те.

 

1. Електрическата везна е задължителна при готвенето на сладкиши. Дори и да не се занимавате с диплене на сложни десерти, този уред неминуемо ще ви потрябва и при направата на някои солени храни. Вярно е, че сладкишите изискват точност до грама, но дори и правените на око солени ястия понякога се нуждаят от прецизност в отмерването. А ако имате домашна хлебопекарна, везната е задължителна, защото в машината за хляб и сладкиши трябва да влязат точно фиксирани по размер продукти. Евтини и функционални кухненските кантари неминуемо ще ви потрябват.

 

2. Готварски термометър. Направата на вкусно печено месо изисква познания както за вътрешната температура на мръвката, така и за нагорещеността на тигана или фурната, в която се готви. Модерни и широко разпространени готварските термометри предлагат полезен набор от функции - измерване на температурата на фурната, на мазнината в тигана, на вътрешността на продукта и дори на бебешкото мляко за храна на невръстния наследник. С такъв термометър ще успеете да изпечете до желаната степен на готовност любимия телешки стек, пилешко филе или свинска вратна пържола. Можете дори да проверите дали печката има повреда, като отчетете разликата между показваната от нея топлина и реалните градуси.

 

3. Чопър с пасатор и миксер. Този уред, познат още като кухненски робот 3 в 1 е най-ниското, но и най-задължителното ниво при обзавеждане на кухнята с джаджи. С чопъра ще нарежете лук, ядки, зеленчуци на ситно, ще смесите тесто за пясъчни сладки и ще постигнете с лекота куп други кулинарни успехи, които в противен случай биха изисквали много повече време за рязане. Пасаторът ще ви послужи за направата на домашни майонези и сосове, смутита и шейкове, крем супи. Той ви гарантира идеалните текстури. А пък малкото миксерче ще се включи в мързеливата смес за палачинки и гофрети, пък може да направи дори и тесто за кексчета и суфлета, бити белтъци за целувки и меренг. Така и така върви на едно с чопъра и пасатора, защо да го пропускате?

 

4. Качествени дъски и ножове. Не е необходимо още в началото на обзавеждането на кухня да се снабдявате с професионални ножове, но все пак е добре да имате под ръка универсален нож за рязане, нож за филетиране, нож за сирена, нож за плодове и белачка. (Вижте основните видове ножове) Отделно се снабдете с индивидуални дъски, които да се използват съответно за лук, за месо и риба, за зеленчуци и плодове и за сирена. Всяка храна оставя в дъската специфичен дъх и е много неприятно, когато се смесят. Ето защо е хубаво да има отделна за всеки от групите продукти, изброени по-горе.

 

5. Качествени тигани, тави и тенджери. Не залагайте на количеството, а на качеството когато избирате съдовете, в които ще готвите. Подсигурете се с хубаво незалепващо покритие, дебели дъна и материали като алуминий, чугун и стомана. По-високата цена на тези съдове ще се изплати с времето, а шансовете за грешка при готвене намаляват.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как обикновеният тиган става с незалепващо покритие?

Може ли да се готви в обикновен тиган без храната да залепва по него и как бабините ястия не са прегаряли без наличие на тефлон в кухнята?   виж още »

Пет задължителни предмета до печката по време на готвене

Подредете до печката всичко необходимо преди да започнете с пържене, варене, фламбиране и печене, за да минимизирате шанса от грешки и травми.   виж още »

Дъската за рязане е като нова и след стотици използвания

Как да запазим качеството на кухненската дъска за рязане с хитри трикове за поддържане на дъски?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта