Регистрация

Цвета на стаята влияе на храненето

01 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 1993
Цвета на стаята влияе на храненето

В бяла стая се храним бързо и праволинейно, а в лилава - се наслаждаваме и разговаряме.

Храненето не е просто поглъщане на дадени продукти, събрани в различни комбинации. Това е процес на приемане на хранителни вещества и полезни за тялото витамини и минерали, акт на наслада от вкуса, отговорност към здравето и не на последно место един от основните жизнени процеси, поддържащи съществуването ни. Често пъти в напрегнатото ежедневие не успяваме да проявим достатъчна отговорност нито към онова, което ядем, нито към начина, по който го приемаме. А част от проблемите с метаболизма, наднорменото тегло и неправилното усвояване на продуктите идват именно от този ни пропуск, твърди екип от учени към Оксфордския университет.

Изследователите имат редица проведени опити за влиянието на околната среда и настроението върху начина по който тялото приема и разгражда храната. Според екипа всичко е от значение по време на ядене – настроението, компанията, нивото на шум, времето, с което разполагаме, комфорта от дрехите и обстановката, доверието към кухнята и готвача. Скорошно тяхно проучване заключва, че ЦВЕТА НА СТАЯТА, В КОЯТО СЕ ХРАНИМ СЪЩО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ МЕТАБОЛИТНИТЕ ПРОЦЕСИ И НАЧИНА НА ЯДЕНЕ.

В извадката били включени 58 мъже и жени на възраст между 18 и 60 години в общо стабилно здраве. В продължение на седмица всеки ден те закусвали в различна стая храни, които обичат със сравнително еднакво количество калории, мазнини, белтъчини и въглехидрати. Оказало се, че цвета на стаята влияе както на апетита, така и на скоростта на ядене, количеството погълната храна и начина на усвояването й. При 71% от хората се потвърдило, че има пряка връзка между боята на стените и цялостния начин на ядене.

Хранене в бяла стая. При мнозинството то провокирало по-малко разговори и по-голяма съсредоточеност върху изяждането на продуктите. Сред белотата закусващите не се наслаждавали особено на вкуса, а предпочитали да се съсредоточат кой след кой продукт да хапнат и колко пъти да го сдъвчат. Закуската в бялата стая продължавала около 20 минути, каквото е общоприетото време за закусване. Кръвните тестове за усвояване били положителни - по-голямата част от изядените преодукти са обработени от тялото.

Хранене в червена стая. Оказва се, че тези стени влияят на насладата от храната. Закусващите на червено отново разговаряли малко, но предпочитали да изядат онази част от порцията си, която наистина им харесва. Средната продължителност на закуската била 25 минути. Усвояемостта се отчела на средно ниво.

Хранене в зелена стая. То се оказало истинско разточителство на време. Цвета карал хората да търсят плодовете и зеленчуците в менюто си. Разговорите били по-оживени, погълнатото количество – по-малко, а средното прекарано време – 35 минути. Усвояемостта се оказала добра.

Хранене в синя стая. Тук нещата се случвали бързо, но мнозинството не предало празни блюда в края на закуската. Разговорите били сравнително малко, както и усвояването на хранителните продукти. Срдно в стаята закусващите прекарвали по 23 минути.

Хранене в жълта стая. Оказало се, че това не трябва да е цвят за стени, между които се сервира храна. Вкуса на ястията не бил оценен, а насладата от тях била прекалено малка. Закусващите се оплакали от липса на апетит и видимо нямали настроение да общуват помежду си. В стаята прекарвали по 18 минути и след кръвните тестове отчели по-висока киселинност.

Хранене в лилава стая. То се оказало истински шедьовър на настроение и вкус. Някои от закусващите пожелали допълнително. Хората сядали по групи, за да си разкажат история или да се поздравят. Оказало се, че храната се обработва много добре, а средното време за наяждане било цели 38 минути.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ходенето по време на хранене е огромна грешка

Човек трябва да се разсейва възможно най-малко докато хапва, за да се наслади на храната, да се засити и да не потърси след това допълнително.   виж още »

Разбивачи на митове в кухнята

Суровите домати никога не се заливат с оцет, риба с млечни продукти е невъзможна комбинация, а десертът никога не се яде преди основното са остарели з виж още »

Как да оправим бакиите в кухнята

Филия хляб ще изсмуче загорялата храна от дъното на тавата, а картофът и ябълката ще скрият, че сте пресолили ястието. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта