Регистрация

Трикове за съхранение на масло вкъщи

09 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1196
Трикове за съхранение на масло вкъщи

Как се съхранява масло у дома и държи ли се маслото в хладилник или е по-добре да бъде на стайна температура?

 

Маслото е един от онези незаменими хранителни продукти, които се използват във всяко домакинство, независимо дали живеещите в жилището имат навика да готвят храната си или да я купуват и поръчват за директна консумация. Все пак рано или късно се налага да се намаже една филийка за бързо прихапване, да се резне бучица за добавка към сосове и ястия, да се поднесе върху подложка от крекери, соленки или сладки, както и да участва в дипове, в които да се топне мезенце, зеленчук или солетка. А свикналите да готвят, вече са уверени в добавената стойност, която маслото дава на всяка гозба.

Държи ли се масло в хладилника? Повечето домакинства имат този навик, който разполага със своите позитиви и негативи. Естествено е, че продуктът в хладилника се разваля по-бавно, затова кулинари съветват маслото да стои там, ако се използва рядко. В този вариант обаче трябва да бъдете предвидливи – колкото по-студено е маслото, толкова по-трудно се маже, затова се сещайте да го изваждате на стайна температура 20-тина минути преди употреба. Ако пък искате да го режете на тънки слайсове, извадете добре охладено и режете със затоплен нож – тогава става перфектният тънък и плътен резен масло, познат от рекламите. Ножът пък можете да затоплите и под течаща струя вряла вода от чешмата.

Държи ли се масло на стайна температура. Отговорът е „да“, ако под стайна температура разбирате 21 градуса, а съхранението предвижда около 10 дни преди изчерпване на количеството. Това е оптималният вариант за съхранение на масло. При по-висока температура маслото дори може да се развали, затова е важно в каква стая ще го държите. Над 21 градуса в самата бучка се зараждат микроорганизми, които са едновременно вредни за тялото и спомагат за бързото разваляне на продукта. Ако обаче маслото стои при температура 20-21 градуса то едновременно е достатъчно меко за намазване, достатъчно студено, че да не развъжда микроби и достатъчно стегнато, за да можете да режете на бучки без да се разтича и да използвате за добавка в ястия, сосове и дипове. В професионалната кулинария то се съхранява именно при такава температура.

Съхранение на масло на стайна температура. Тук има още няколко тънкости. Първо – не слагайте маслото близо до топлещи предмети. Това е грешка и когато се опитвате да размекнете за мазане масло, извадено от хладилника. Температурата трябва да преминава в него постепенно и равномерно, за да не се развали. Второ – обърнете внимание на кутията. В магазините се продават кутии за масло, които са предвидени да разопаковате бучката и да я поставите директно в тях. Експертите обясняват, че този уред може да бъде напълно непрактичен, ако приберете „голо“ масло в него. Особено ако кутията е с прозрачен капак. Преминаването на слънчеви лъчи в маслото през капака разваля неговото качество. Кутията не се затваря херметически, затова маслото попива миризми от хладилника или кухнята. Ето защо е най-добре да държите маслото в тази кутия, но то да остане в опаковката си или да му направите подходяща такава от алуминиево фолио. Разгръщайте само толкова, колкото ще ползвате, останалото прибирайте в непрозрачна обвивка или найлон и тогава слагайте в кутията. Така ще запазите всички качества на продукта. Ако пък държите в найлон, изкарвайте излишния въздух при опаковане. Именно в този въздух се съдържат вредните микроорганизми, забързващи развалянето.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кафе с масло или какво е бронирано кафе?

Добавката на мазнини към сутрешното кафе убива апетита, премахва нуждата от закуска, дава енергия и намаля дневния прием на калории.   виж още »

Пет готварски трика с масло

Как да намажете филика мек хляб с масло и как правилно се размеква масло?   виж още »

Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

Мазните храни са една от основните причини за високо кръвно и инфаркт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта