Регистрация

Грижа за сърцето с храна

02 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1706
Грижа за сърцето с храна

Хранене, което поддържа сърдечното здраве.

 

Вкусната храна е радост за сетивата и освен засита, е склонна да носи и удовлетворение. Но зад „кулисите“ на апетитността и пълният стомах, се крие истинското влияние на продуктите върху тялото. Затова разумният човек добре подбира какво слага в устата си. Освен завладяваща, засищаща и удовлетворяваща, храната трябва да бъде и полезна; освен на килограмите и външността, е добре да се преценява как ястието влияе на един от най-важните за живота органи – сърцето. Затова ние от kulinarno.bg ще представим храна за сърцето или няколко хранителни принципа, с които да защитите пулсиращият в гърдите символ на любовта.

 

1. Търсете обезмаслени млечни продукти. Като цяло сиренето, маслото, киселите млека и кашкавалът крият доста ползи за тялото. Но голямото количество мазнини в тях запушва кръвоносните съдове и натоварва сърцето. Заложете на златната среда – заменете пълномасленото сирене с обезмаслено или извара, избирайте кисело мляко с около 2% масленост и не консумирайте повече от 10 грама масло на ден и 50 г кашкавал.

 

2. Заменете мазните мръвки с постни меса и морски дарове. Свинското и пилешките бутчета са едни от най-комерсиалните меса в световен мащаб. А ако човек не е вегетарианец, си ги хапва по няколко пъти седмично, без да се замисля какво причиняват те на сърцето. Проблемът е сходен както с млечните мазнини – тези мръвки са доста по-мазнички, отколкото на сърцето му харесва. Затова ги яжте умерено, правете си постни прочистващи дни и избирайте алтернативи като риба и морски дарове, бяло пилешко или дивечово месо. В калмари, октоподи, скариди почти няма мазнини. Затова са идеален „сърдечен“ вариант за протеина в чинията.

 

3. Не се самобичувайте с пържени храни. Пърженото е причина за наднормено тегло и сърдечно-съдови проблеми при преобладаваща част от хората, които често хапват продукти, преминали през този тип термична обработка. Вместо да се наслаждавате единствено на вкуса, помислете как да си приготвите същия продукт на фурна, на пара, в плик или фолио. Така естествените му мазнини ще го сготвят или ще добавите по-малко количество мазнина. А това решение е от особено значение за сърцето.

 

4. Следете солта, която поглъщате. Тази задача е трудна, тъй като хапването на крак, яденето на пакетирани храни и консерви почти не дава шанс да се изчисли точното количество на добавена сол. Експертите съветват да слагате повече подправки в домашно направените гозби. Това е трик при който небцето няма да изпитва нужда от силно подсоляване. Солта е един от главните виновници за високото кръвно налягане. А какво още може да ви причини – четете ТУК.

 

5. Внимавайте със сладкишите. Не е нужно да се отказвате от десерт всеки път, когато ви се прияде. Просто бъдете умерени и избирайте по-полезни алтернативи. Така например можете да замените тортата, вафлите и бисквитите с плод. Шоколадът е полезен за сърцето, но само в тъмните си разновидности – с над 70% съдържание на какао. Избягвайте млечния шоколад и особено настойчиво не допускайте бял шоколад в устата си.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бира и вино лекуват сърцето и разкрасяват

Експерти съветват да пийваме по малко биричка и винце всеки ден за здрава сърдечно-съдова система, хубава коса и кожа, устойчиви нерви и активен метаб виж още »

Солта атакува сърцето в жегите

Всяка година над 1,5 млн. души умират косвено заради злоупотреба с натриев хлорид. виж още »

Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

Мазните храни са една от основните причини за високо кръвно и инфаркт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта