Регистрация

Интервално гладуване за начинаещи и напреднали

04 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1286
Интервално гладуване за начинаещи и напреднали

Диета за горене на мазнини и самоизяждане на отпадъци в тялото чрез периодично прочистване с глад.

 

Интервалното гладуване е начин на хранене – за едни диета, за други – тертип на живот. С него се постига изгаряне на мазнините и изчистване на тялото от всякакви отпадъчни продукти – както приетите с храни и напитки от външния свят, така и мъртви и ненужни клетки, живели в тялото. Организмът се прочиства от всичко, което го товари, за да може да се погрижи за своето здраве, тонус, красота и младост. Мнозина, практикуващи интервалното хранене смятат, че дори и раковите клетки биват отделени и изхвърлени или самоизядени чрез този тип хранене.

Философия на интервалното гладуване. Тази диета се основава на идеята за автофагия. Думата произлиза от гръцкия език и се превежда като самозияждане. При интервалното гладуване в голяма част от денонощието не се приема храна. През тези часове тялото прибягва до свои запаси – от мазнини и отпадъчни продукти. Така едновременно с отслабването се осъществява и прочистване, защото мъртви и негодни клетки (включително и ракови) биват изядени от растящите, живите и дейните. Продължителността на гладуването е между 14 и 20 последователни часа за денонощие, като диетата може да бъде изпълнявана от хора без метаболитни нарушения и само след консултация с лекар. Продължителността на спазването се превръща в начин на живот, като някои практикуващи режима си дават ден от седмицата, в който да живеят извън правилата на интервалното гладуване. Часовете се повишават с времето, а броят на храненията в интервала за ядене могат да спаднат от 4 до 2 за денонощие. Но всичко зависи от индивидуалните специфики на организма.

Интервално гладуване за начинаещи. Най-добре е да се приема храна в светлите часове на деня, като смяната на времето може съответно да промени с час напред или назад интервалите. Не се яде след 6 часа вечерта и не се поглъща нищо преди 8 часа сутринта. Ето ги бленуваните 14 часа. Ако след ставане не изпитвате глад, това е добър показател – тялото ви харесва диетата. Първото хранене направете при появата на глада, а не насила, съветва създателят на диетата Кристиян Дюдюф. В следващите часове можете да се храните до 4 пъти, като е добре да ръководите избора на ястия според вкуса си. Важно е да ви е вкусно. Ако съумеете и да не преяждате със супер нездравословни продукти, ще е още по-добре. Когато стане 17 или 18 часа – просто спирате да приемате каквото и да е. Този тип диета е съвместим и с други режими, които човек спазва от здравословна или идейна гледна точка като вегетарианство, веганство, овотарианство, лакторианство, суровоядство и др. Просто се приема като част от общата диета.

Позволени храни в интервала на гладуване. Истината е, че такива няма. Единственото, което можете да си позволите, е вода и неподсладен чай. В краен случай можете да изпиете и едно черно кафе. Звучи пуритански, но дори прясно изцедените зеленчукови сокове са забранени. Да не говорим за плодовите, които са по-калорични и питателни. Идеята е тялото наистина да остане на празни обороти, за да съумее да обере излишностите в себе си. Дори и една хапка би спряла този процес. Ако пък отпиете глътка бира или друг алкохол, ще влошите ситуацията, защото ще се получи едновременно дехидратиране и повишаване на кръвната захар. Затова посягайте към водата или билковите запарки. Съвсем скоро диетата ще се превърне в начин на живот, а след 5-6 дни ще отчетете и първите резултати – не само намалени обиколки и килограми, но и лесно наспиване, постоянно позитивно настроение, повишена енергичност и трудоспособност. Изчистеното тяло функционира в полза на притежателя си. Очаква ви подобряване на външния вид, концентрацията и цялостната ви функция и издръжливост. Дори психиката укрепва, казва един от поддръжниците на интервалното хранене – японският носител на Нобелова награда 2016 – Осуми.

Интервално гладуване за напреднали. Ако съумеете да спазвате режима в продължение на 1-2 месеца без да се появят здравословни проблеми, най-вероятно това е вашата диета. Сами ще усетите, че все по-дълго време след ставане от нощен сън не огладнявате. Метаболизмът ви вече е променен, а тялото е разбрало колко добре може да се чувства без храна. Все пак имайте предвид, че в рамките на здравословното е до 20 часа гладуване. След това организмът започва да изнемогва. Ако стигнете до този етап, помнете, че часовете на хранене трябва да са между 12 и 16 часа през зимата и между 13 и 17 часа през лятото. В този интервал трябва да направите поне 2 отделни хранения. Може и три, но 4 вече е много.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Интервално гладуване между празниците бързо сваля рязко качените килограми

Еднодневна детоксикираща интервална диета помага за премахване на бързо качените килограми и пречиства организма между хранителните празнични маратони виж още »

Авокадото – мазно, калорично, но с отслабващ ефект

Диета с авокадо дава сила, енергия, красота и смъква килограми без глад и лишения.   виж още »

Диета за костите и ставите при застудяващото време

Диета с млечни продукти и риба се грижи за тялото при есенното застудяване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта