Регистрация

Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

22 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 2455
Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

Комбинация от извара със зеленчуци зарежда тялото с полезен протеин, но подсладените варианти със захар, мед или плодове може да предизвикат диабет.

 

Филийка с извара, вместо вариант с крема сирене, майонеза или висококачествено краве масло е несъмнено по-добрият вариант за полезна и питателна закуска. От десетилетия диетолози препоръчват този продукт като обща замяна на повечето млечни храни, заради високото съдържание на протеин в него и ниските дози мазнини. Доказано е, че изварата е доста по-щадяща към сърдечно-съдовата система, а малкото ѝ калории – под 100 Ксal за 100 г я правят предпочитана закуска за фитнесманиаците и хората на здравословен режим. Добре е обаче и с изварата да се внимава, предупреждава руският диетолог Павел Исанбаев пред РИА НОВОСТИ.

Вредна ли е изварата? Всъщност това е много полезна храна, зареждаща тялото с белтъчини и важни аминокиселини. Проблемът е, че голямото количество протеин може да предизвика изразена инсулинова реакция, обяснява Исанбаев. Звучи нелепо белтък да е отговорен за разграждането на захарите в тялото, но именно той може да активизира бързото свръхразграждане на въглехидратите и по този начин кръвната захар рязко да скочи. Ето защо, за да зарадваме тялото си с великолепните хранителни качества на изварата, трябва разумно да изберем най-правилния вид и да я комбинираме с точните продукти.

Обезмаслената или високомаслената извара е по-полезна? Въпреки че модерната диететика често залага на храни с ниско съдържание на мазнини, добре е изварата да е с масленост около 9%, каквито са необезмаслените варианти. Когато протеинът се комбинира с мазнина, той се усвоява по-бавно. Така не провокира бързото разграждане на захарите в тялото, категоричен е експертът. Ето защо при хапването на извара можете да добавите малко масло или в най-добрия случай, да я смесите със сметана, която да повиши маслеността без да товари тялото с вкарване на различни по състав продукти, изискващи различна стомашна киселинност за разграждането си.

Не комбинирайте извара с прости въглехидрати! Особено за хората, предразположени към диабет или вече страдащи от коварната болест, кулинарни комбинации от типа могат да бъдат пагубни. Готварството познава множество варианти на сладкиши с извара, сладоледи с извара и закуски от плодове с извара, но в този случай захарта в кръвта ще вдигне нивата си многократно. Свръхпротеин може да се получи и при хапване на извара с яйца, затова любимата филийка с основа от извара и варено яйце също не е добро решение. Освен ако не подложите правилно начало в стомаха си.

С какво най-добре се комбинира изварата? Вече стана ясно, че към този концентриран белтък е хубаво да се добави малко мазнина. А още по-добре би било да се хапва и в компанията на бавноразградими зеленчуци, богати на фибри. Зелева салата преди ястие с извара е страхотен вариант, който ви позволява да се отпуснете повечко с млечното изкушение без притеснения. Други алтернативи са морковите, свежите зелени листа, броколито и особено червените чушки. Ако филията, върху която мажете изварата, е от алтернативен хляб, сте избрали хубава комбинация. Фактът, че изварата може да бъде и не чак толкова полезна не бива да спира феновете на тази здравословна храна да я консумират. Изисква се съвсем малко разбиране, за да се превърне в идеална част от природосъобразния начин на живот, заключва Исанбаев.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Варианти на сладки и солени бонбони от извара

Протеинови домашни бонбони от извара в сладки и солени варианти за мезе, десерт или закуска.   виж още »

Три любими грешни комбинации на храни

Ако държите на здравето си, забравете за чай с мляко, филийка със сладко и диетична салата без мазнини.   виж още »

С какво да комбинираме яйцата

В компанията на кои продукти е добре да хапваме яйца и кои храни не трябва да попадат с яйцата в едно хранене.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта