Регистрация

Варианти на сладки и солени бонбони от извара

11 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 7507
Варианти на сладки и солени бонбони от извара

Протеинови домашни бонбони от извара в сладки и солени варианти за мезе, десерт или закуска.

 

Изварата е продукт, който не се нрави на вкуса на мнозина. Но няма спор, че това е една от най-полезните храни с животински произход. Особено когато става дума за най-комерсиалния вид извара – кашкавалената. Тя се приготвя от отделената суроватка при направата на кашкавал, затова и се нарича още суроватъчен протеин. От нея са извлечени почти всички мазнини, затова е нискокалорична. Освен това почти не е останала лактоза - най-силно алергичната съставка на млечните продукти. Обаче кашкавалената извара запазва млечния протеин, както и високите нива на калций. Затова се препоръчва на спортисти и хора на диета за отслабване.

Рецепта за домашно протеиново смути от извара и сурови яйца

Изварата може да бъде вкусна. Оказва се, че на пръв поглед блудкавия хранителен продукт може да бъде много вкусен, ако съумеете да го съчетаете с правилните съставки и да овкусите подобаващо. Изварата може да замени сиренето в множество рецепти, като направи храната по-полезна. А в сладкишите тя е уникална добавка, която прави любимия десерт или закуска по-здравословна и с по-високо съдържание на протеин. От извара се приготвят множество домашни бонбони, които могат да бъдат сладки или солени. И докато децата ще се зарадват на комбинациите от сушени плодове, шоколад, ядки и кокос, то възрастните ще оценят високо апетитното мезе на хапки в съчетание с колбаси, крем сирене, морски дарове и други млечни продукти. Ето варианти на сладки и солени бонбони от извара, които можете да приготвите лесно у дома си.

От извара и алтернативно брашно можете да направите домашни бухти

Солени бонбони от извара. Тук задачата е изварата да бъде основа за вкусна лепкава смес, която лесно да се оформи на топчета с ръце, както и да задържи допълнителни продукти или да обвие сърцевина. Ето защо във варианта на соления бонбон тя се смесва по желание с масло или по-нискомасленото топено сирене или крем сирене. Точни пропорции не могат да бъдат дадени, защото всяка марка и вид топено или крем сирене е с индивидуална плътност, но най-общо съотношението извара – лепкав продукт трябва да е 3:1. То се променя, ако в сместа решите да добавите рендосана шунка, рулца от раци или кашкавал. Можете да сложите също натрошено бяло или синьо сирене, нарязани на много ситно маслини, копър, каперси. Изберете според вкуса си. След това забъркайте с вилица своята желана смес и не забравяйте да добавите подправки на вкус. Солта е задължителна, защото най-неприятното в изварата е липсата ѝ на соленост. Когато опитате сместа, трябва да носи приятна маслена наслада на сетивата и да ви подтиква да си сипете чаша хубаво вино. А по желание можете да сложите център на бонбона, както и украса. Ето още идеи.

Рецепта за солени бонбони от грозде, увити в извара с кашкавал

Солени бонбони от извара с плънка и украса. За плънка можете да използвате цял лешник, маслина без костилка, парчета колбас, рулце от раци или пък парче сирене. С ръце увивате лепкавата смес около него и след това можете да направите украса. Използвайте продукта от центъра (освен ако не е маслина) или смлени ядки. Трябва да е сух и на ситно. Просто овалвайте готовите бонбони, за да подскажете на очите какво да очаква небцето като вкус, когато опита апетитното мезе. Пробвайте с рендосан кашкавал, смлени орехи, настъргани колбаси или морски дарове. Можете също да се спрете на смес от лют и сладък червен пипер, който да обагри белите бонбони в апетитни червени краски. Наситнените пресни билки също са добро решение.

Рецепта за солени бонбони от извара със сирене, стафиди и шамфъстък

Сладки бонбони от извара. Тук изварата се подправя с пудра захар, кристална захар или алтернативен подсладител, когато се цели направата на кето и диетичен десерт. За да се постигне кремообразна текстура към нея се добавят меко масло (може и кокосово масло) и/или малко млечна незаквасена сметана. След разбъркване, което може да се направи и с миксер, трябва да разполагате с много гъст лепкав крем, който да радва с вкуса си. Добавете ванилия за аромат, смлени ядки или какаови парченца (може и шоколадови капки) за хрупкавост в текстурата. А после по желание сложете център и украса.

От извара можете да си направите и домашни понички

Сърцевина на сладки бонбони от извара и украса на десерта. За сърцевина най-често рецептите предлагат цели сушени плодове, парчета от тях или ядки. Опитайте да поставите в центъра на вкусните топчета фурми или сини сливи без костилка, сушени смокини, лешник или макадамия. Получават се вкусни варианти със сушени кайсии и дори блокче шоколад. А за финал украсете като оваляте оформените с ръце топчета в кокосови стърготини, смлени ядки или какао на прах. Децата ще се зарадват на топинг от шоколадови или шарени пръчици, а по-изисканото око ще бъде пленено от коричка от минати през чопър ядки или пък крокант. Вариантите са много – избирайте според вкуса си и наличните продукти в кухнята.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашно направени бонбони за болно гърло

Домашни бонбони за успокояване на детското гърло, които имат страхотен вкус и могат да се взимат и от възрастни.   виж още »

Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

Комбинация от извара със зеленчуци зарежда тялото с полезен протеин, но подсладените варианти със захар, мед или плодове може да предизвикат диабет. виж още »

Този празник: Домашни бонбони за любимия човек

Лесни рецепти за романтични домашни бонбони, които веки може да направи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта