Регистрация

С какво да комбинираме яйцата

16 Jan 2018   /   nina123   /   Видяна: 5630
С какво да комбинираме яйцата

В компанията на кои продукти е добре да хапваме яйца и кои храни не трябва да попадат с яйцата в едно хранене.

 

След като варените яйца са неписано обявени за суперхрана, все повече хора, решили да се живеят здравословно, предприемат по едно яйчено хранене на ден. За голяма част от тях яйцата се вклюват в менюто за закуска, защото две варени яйчица са склонни да заситят, без да натоварват стомаха излишно. Те влияят леко на организма и затова не са проблем дори и за онези, които не обичат да се хранят първите часове след ставане.

 

Важно е да се закусва полезна и питателна храна, но също така е важно и с какво ще бъде комбинирана тя. Защото голяма част от витамините и минералите в състава на едни ястия се абсорбират или съответно не се усвояват от организма поради влиянието на други продукти. Затова еднакво наложително е да се знае коя храна е полезна и под въздействието на коя друга се проявяват нейните качества. Ето как стои въпросът с яйцата според немски хранителни специалисти.

 

Яйцата се комбинират идеално със зелена салата. Още по-точно казано, те ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се хапват в компанията на листен зеленчук, защото в състава им отсъстват елементи, подпомагащи храносмилането. Въпреки че белтък и жълтък съществуват в перфектна хармония, допълвайки се от необходимите микроелементи за качествено усвояване, липсата на фибри и влакнини забавя процеса. Спанак, маруля, рукола – каквото и да е – схрускайте го с 1-2 варени яйца на закуска и хем ще се почувствате по-добре, хем диетата ви ще се окаже по-ефикасна. (Вижте как се правят печени яйца на хартишка)

 

Яйцата може да се хапват и със сурови ядки. Този тип хранене се препоръчва за хора, които са свикнали да приемат големи количества ядене и много калории на закуска. Разграждането става бавно, усещането за ситост е много силно и въпреки че стомахът негодува от усложнената задача да се бори с ядки и яйца едновременно, човек не огладява дълго време и успява да усвои всяка полезна съставка и на двата продукта. Тук е важно ядката да е само от един вид и не повече от 50 грама на 2 яйца.

 

Яйцата и млечните продукти се понасят отчасти. Въпреки че според разделното хранене това е лоша комбинация, оказва се, че реално не е съвсем така. Яйцата се разграждат напълно в компанията на бяло сирене или масло; частично при хапване със сини и жълти сирена и много лошо, ако се приемат с кисели и пресни млека. Така че изберете си по-малкото зло.

 

От яйца с хляб може да се надебелее. Честито на онези, които обичат препечени филийки с яйце. Комбинацията не е от най-натоварващите за стомаха, но определно калориите и на двата продукта са способни да се залепят в проблемните зони на тялото, ако това ястие се хапва в по-късните часове на деня. За закуска е допустимо 1 до 2 варени яйца съответно с 40 до 80 грама хляб. Ако сложите листен зеленчук, ще подобрите комбинацията. (Вижте бъркани рохки яйца с хляб - бързо и питателно)

 

Яйцата и месото НЕ са добра комбинация. Тези два продукта в комплект натоварват особено много стомаха. Тук вече може да се появят първите алергични симптоми – подуване, дискомфорт, газове. Не слагайте месо, когато хапвате яйца, защото те взаимно си елиминират действието на иначе важните и много ценни протеини. Ако често си позволявате да хапвате тази двойка заедно, най-вероятно вече имате оплаквания от проблеми с кожата и скалпа. Няма нужда да си го причинявате.

 

Яйца и захари – ТВЪРДО НЕ. Под захари не се разбират само шоколади и сладкиши, а и повечето плодове и някои зеленчуци. Яйцата се комбинират добре с авокадо и поносимо с лимон и ябълка, но в никакъв слуай не трябва да попадат в едно меню с банани, круши, портокали, пъпеш, домати и сладки червени чушки. Получава се стомашна ферментация, която може да бъде и болезнена.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

Комбинация от извара със зеленчуци зарежда тялото с полезен протеин, но подсладените варианти със захар, мед или плодове може да предизвикат диабет. виж още »

Три любими грешни комбинации на храни

Ако държите на здравето си, забравете за чай с мляко, филийка със сладко и диетична салата без мазнини.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта