Регистрация

Три любими грешни комбинации на храни

08 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1542
Три любими грешни комбинации на храни

Ако държите на здравето си, забравете за чай с мляко, филийка със сладко и диетична салата без мазнини.

 

Делничното хранене при хората на зряла възраст е традиция, градена с години, затова навиците се изкореняват доста трудно. Но някои от тези привички са наистина вредни, като мнозинството, спазващо ги със силата на ритуали, дори не подозира каква подривна дейност към организма си извършва всеки ден. BGNES публикува три от най-вредните и същевременно най-разпространени хранителни навика.

 

1. Филийка хляб със сладко или шоколад. Кой не обича тази любима детска закуска, която остава сред привичките и на вече порасналите хлапета? Подобна закуска изисква само 10 минути, за да се приготви и хапне, а времето в делника е ценно. Хлябът е продукт с висок гликемичен индекс или иначе казано има функцията рязко да повишава кръвната захар. И когато се комбинира с храни, богати на прости захари, каквито са плодовите мармалади и шоколадите, организмът получава въглехидратна бомба, с която не може да се справи.

 

Последствията не са само свръхактивност, последвана от рязък спад на енергията. Панкреасът преживява шок, страда и черният дроб. Подобна комбинация е самоубийствена за хората с висока кръвна захар. Освен това апетитът се обостря за целия ден и след по-малко от два часа вече се появява нуждата от ново презареждане със захари. Този глад е труден за контролиране и предизвиква яденето на вредни въглехидратни продукти.

 

2. Чай с мляко пречи на усвояването на полезните съставки и в двете напитки. Най-ценната съставка в млякото е калцият, а в чая има антиоксиданти, за които тялото копнее. Когато се съчетаят тези два продукта обаче, се случва следното: млечните протеини се съединяват с антиоксидантните вещества в чая и ги преобразуват в безполезни за тялото молекули; кофеинът в чая пък пречи на усвояването на калция от млякото. И ето как вместо две полезни напитки, в стомаха се налива ненужна течност. Нормално е дори да усетите дискомфорт след тази комбинация.

 

3. Салата с подправки, но без мазнина. Когато става дума за пресни зеленчуци, мислете ги в комбинация с някаква мазнина. Модерните нискомазнинни диети провокират основна хранителна грешка – да се хапват домати, зеле, моркови, листни зеленчуци без капка олио или зехтин. А така полезните вещества от тях отиват директно в урината, без да може тялото да се порадва на благотворните им влияния и да запълни важните дефицитни дупки. Тук не става дума да залеете салатата си с рафинирано слънчогледово масло, а да предвидите в дома си оливиера със студено пресовани течни мазнини, от които да покапвате деликатно пресните зеленчуци, които хапвате.

 

Навиците не бива да се променят, а само да се регулират. Затова пийте чая си с мед и лимонов сок, хапвайте филийките с извара, масло, кашкавал, а за салатата си не пестете от цената на зехтина. Все пак храненето не е само потребност, но и удоволствие, и здраве.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

Комбинация от извара със зеленчуци зарежда тялото с полезен протеин, но подсладените варианти със захар, мед или плодове може да предизвикат диабет. виж още »

Диетични похвати, от които НЕ се слабее

Някои полезни навици на хранене, за които хората погрешно смятат, че са трикове за отслабване.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта