Регистрация

Гордан Рамзи обяснява как се филетира сьомга

19 Nov 2021   /   nina123   /   Видяна: 1556
Гордан Рамзи обяснява как се филетира сьомга

Как се махат костите на рибата и как се отделя кожата на сьомгата от филето?

 

Сьомгата се превърна в една от най-често търсените риби когато става въпрос за бързо готвене с изискан вкус и малко шансове за грешки. Филето от сьомга се настани в менюто на множество заведения, както и в домашната кухня. Но все пак и при работата с него си има тънкости. Какво да направите, за да си гарантирате идеално сготвена и филетирана сьомга разказва Гордан Рамзи в личния си YouTube канал.

Ето как да си направите сьомга котлет на тиган.

Как се готви сьомга с кожата? Тази риба си има собствен вкус, който носи истинското ѝ кулинарно очарование. Ето защо не е необходимо да наблягате на подправки. Малко чесън, сол и пипер са абсолютно достатъчни. Ако ще печете – правете го на 200 градуса във фурна за около 12 минути. Времето зависи от дебелината на парчето и спецификите на пещта. Не пускайте вентилатор – той ще изсуши месото. Ако готвите с кожата, то е важно да знаете, че рибата се слага с кожата надолу. Това важи както за тава, така и за тиган. В него ще се наложи обръщане, но първо е важно да оставите кожата отдолу – така отделените от сьомгата мазнини няма да напуснат храната, а ще останат в нея, за да бъде тя истински сочна и вкусна.

Сьомга с картофи в пергамент – един различен начин за готвене на риба.

Махане на кожата на сьомга. Вземете си нож за филетиране и го наточете добре. Трябва да е остър. Поставете филето на дъска с кожата надолу и хванете частта откъм опашката. Повдигнете леко под ъгъл. Останалата част от рибата трябва да остане легнала на дъската. Направете прорез в опашката, за да стигнете през месото до кожата и продължете да режете като ножът се движи успоредно между кожата и филето. С другата ръка дръжте отрязаната кожа и я увивайте около ръката, за да може по естествен начин да се надига филето под ъгъл от дъската. Режете така до края на парчето без да прекъсвате. След като сте махнали кожата, можете да си я нарежете на парчета и да запържите или изсушите на фурна – така се прави чипс от сьомга. А рибното месо си сгответе според избраната рецепта.

Сьомга можете да сготвите и в плик за печене.

Как се вадят кости от филе сьомга? За съжаление търговците пропускат по някоя и друга костица в уж почистения продукт. Не е болка за умиране, но сте длъжни да проверите. За целта поставете филето на дъска и с обратното на ножа го погалете под ъгъл през цялата дължина от началото при главата до края на опашката. Ако има костици, те ще щръкнат. След това вземете пинсета и ги издърпайте като се стараете да дърпате по посока на влакната на месото на рибата. След това упражнение можете да сте спокойни, че няма да задавите себе си, семейството или гостите с кост.

Вижте как се готви филе от сьомга в сметанов сос.

Доказано подходящи сосове за сьомга. Ако все пак искате ястието да съдържа и сос, то знайте, че сьомгата обича киселина в умерени количества и чесън. Заложете на сметана с чесън и лимони или просто на лимони с чесън. Добавката на копър ще вдигне нивото на вкус и прелестна визия. Можете да замените с наситнен магданоз. Украса от каперси дава киселина и още един цвят в гозбата. Киселите краставички изпълняват същата функция. Ако пък харесвате сосове от домати, не залагайте на киселина в тях, а по-добре добавете 1 ч.л. захар за регулиране на киселинността.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Идеалният ориз за салати и предястия по рецепта на Гордан Рамзи

Как се готви обикновен варен ориз, за да гарантира вълшебен вкус на всяко ястие?   виж още »

Урок на Гордан Рамзи по рязане на лук

Практични съвети от Гордан Рамзи за рязането. Полезни навици в кухнята.   виж още »

Гордан Рамзи поема на кулинарни пътешествия по света

Ново предаване запознава с местни традиции и готварски продукти от екзотични кътчета на света.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта