Регистрация

Критичното отслабване по-страшно от напълняването

03 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 2432
Критичното отслабване по-страшно от напълняването

Хората с поднормено тегло са по-застрашени от преждевременна смърт, отколкото тези с наднормено.

Затлъстяването и наднорменото тегло са проблем на модерните хора, които нямат времето, възможността или желанието да се хранят здравословно. Изкушението на вкусните сандвичи, пици, висококалоричните меса, пържените картофки се отразява пагубно както на визията, така и на здравето, защото запушва кръвоносните съдове, повишава риска от инфаркт и инсулт и обвива в мазнина вътрешните органи, възпрепятствайки работата им.

Затова са създадени диетите и множеството наръчници за здравословно хранене, които изключват от менюто на човека всички вредни вкусотийки с пържени продукти, богатство на калории и бедност на полезни вещества. В храненето трябва да се постига оптимален баланс между засищане и поглъщане на определено количество калории, придобити от различни продукти, съдържащи различни микроелементи, нужни за развитието и правилното функциониране на тялото.

Но хората и особено дамите, тласкани от суета и мания за съвършена визия са склонни да прекаляват с диетите и лишенията в името на красотата. Тогава се стига до друг опасен момент – прекаленото отслабване, което също вреди, защото лишава тялото от жизненоважни компоненти и достатъчно количество енергия, която го прави активно и издръжливо в ежедневието.

Канадско изследване доказа, че поднорменото тегло е по-опасно, отколкото наднорменото и попадането в категорията на затлъстелите. За година учените провеждат изследване върху 20 000 жени на средна възраст, като половината от тях са с индекс на телесна маса, по-нисък от допустимия, а другата половина попадат в групата на затлъстелите.

Изводите от изследването са категорични – възможността за преждевременна смърт при прекалено слабите жени е с 2% по-голяма, отколкото при дебеланките. Освен това прекалено вталените са по-податливи на вирусни инфекции, заболявания и настинки, защото диетите отслабват имунната система и правят тялото нездраво. Що се отнася до общия тонус и усещането за спокойствие – дамите със завишен индекс на телесна маса са доста по-активни, уравновесени и се справят по-безпроблемно и гладко със задълженията си. Кльощавите жени предимно се оплакват от сънливост, недостиг на енергия, а в някои случаи дори развиват апатия към света и близките си.

Затова учените съветват всички жени, решили да се подложат на диета, да се посъветват със специалист, който да ги насочи към правилен и адекватен индивидуален хранителен режим, а не да се нахвърлят върху първото предложение от таблоиди, сайтове, вестници, брошури или съвети на приятелки и да го приемат като най-правилния и ефективен начин да свалят килограми.

Освен това жените трябва да са на ясно, че всяка строга диета си има срок на спазване и не бива да продължава по-дълго, защото изтощава организма. Също така е важно да се знае, че едно балансирано и разнообразно хранене с полезни продукти в малки количества е правилен път за поддържане на перфектна фигура, а подобен тип ядене няма нищо общо с гладуването. Затова се замислете преди да си изберете начина, по който ще извайвате фигурата си за идното лято.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо наблюдаваме йо-йо ефект след успешна диета

Нутриционистът Яна Данаилова обяснява защо отслабването с глад е временно и как води до по-голямо напълняване.   виж още »

Мазнини, с които смъкваме килограми

Зехтинът, рибата, ядките и мазните плодове са в помощ на диетата. виж още »

Двуседмична лятна диета смъква трайно килограми

Краставици с пилешко и риба засищат глада и топят мазнините. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта