Регистрация

Замразените салати са по-здравословни от пресните

16 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 3475
Замразените салати са по-здравословни от пресните

Плодовете и зеленчуците, които са съхранявани във фризери имат повече полезни вещества от пресните.

Настъпват студовете, а с топлото време сякаш си тръгват и пресните полодове и зеленчуци от щандовете. На тяхно място се появяват двойниците им – отглеждани в оранжерии, узрели в торове и нямащи нищо общо с вкуса на току-що откъснатите дарове на природата през лятото. Ако ни се дояде свежа салата, била тя плодова или зеленчукова, няма да е трудно просто да отидем до първия хипермаркет и да си купим нужните продукти, но сладостта й рядко може да донесе удовлетворение. За сметка на това твърде възможно е да ни докара нитратно натравяне, заради начина, по който продуктите са принудени да изглеждат по този безупречен начин и да запазят вида си възможно най-дълго време съвършен.

Две нови проучвания, публикувани от в. Дейли мейл обаче хвърлиха светлина в края на тунела за всички от нас, които ще страдат от липсата на пресни дарове от природата по време на студените месеци, както и онези, които се притесняват от къде тялото им ще си набави нужните витамини и минерали, когато мраз е сковал цялата земя и не й дава възможност да ни почерпи с плодовете си. Екипи от изследователи, независимо един от друг доказаха, че замразените плодове и зеленчуци са почти толкова полезни, колкото и пресните и далеч превъзхождат по здравословни качества побратимите си, които се появяват по щандовете в свеж вид, но са изцяло изкуствено отгледани и узрели.

Учените от университета на Лестър и техни колеги от института Ледърхед измерили съдържанието на полезни вещества в съответно 40 и 50 растителни продукта, като едните от тях престояли в хладилник за няколко дни, а другите били замразени в камера. След края на експеримента, се оказало, че благоприятните за тялото съставки на плодовете и зеленчуците, затворени в камерата е два пъти повече, отколкото в тези, които са съхранявани само в охладено състояние.

Изследователите стигнали до заключението, че през времето, в което даровете на природата престояват преди да бъдат изядени, те губят част от витамините, минералите и антиоксидантите си. Когато обаче се замразят, процесът на тази загуба се преустановява, а полезните съставки не се разпадат или изчезват от ниската температура. Така, дори и извадени след месеци, плодовете и зеленчуците пазят здравословните си свойства.

Затова учените съветват в края на есента хората да се заредят с провизии за зимата и да ги приберат във фризера си. Така, когато изпитат нужда за свежа салата, просто ще извадят все още полезните продукти и ще ги смесят със сладки или солени подправки според вкуса си. Трикът със запазсяването има още един плюс – ще се избегне вредната консумация на третираните с нитрати и изкуствени торове плодове и зеленчуци. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетолог: Храната във фризера губи качествата си

Замразените продукти развалят текстурата, вкуса и структурата на протеиновите си влакна, а след размразяване организмът ги разпознава и усвоява по-тру виж още »

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти. виж още »

Комерсиалните зеленчуци не отстъпват на органичните

Органичните храни нямат изявено благотворно въздействие за възпрепятстване развитието на ракови клетки спрямо даровете на природата, отглеждани в изку виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта