Регистрация

Диетолог: Храната във фризера губи качествата си

11 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1840
Диетолог: Храната във фризера губи качествата си

Замразените продукти развалят текстурата, вкуса и структурата на протеиновите си влакна, а след размразяване организмът ги разпознава и усвоява по-трудно.

 

Години наред науката приветстваше замразяването на храни като ефективен начин да се запазят сезонните плодове и зеленчуци и домашното месо за дълго време. Експерти от цял свят публикуваха в редица научни издания мнението, че по-добре да се хапват размразени продукти, отгледани в домашните ферми и градини, отколкото да се залага на купени плодове и зеленчуци извън сезон, както и на млека и меса от магазина. На пук на тези теории е шокиращото интервю на диетологът и доктор по медицина Марийт Мухина пред радио Спутник. Тя твърди, че замразяването на храните убива част от нутриентите в тях и ги прави по-малко полезни за тялото.

Замразяването на зеленчуци и плодове убива тяхната еластичност, вкус, текстура и ги прави отровни, заявява категорично Мухина и добавя, че в никакъв случай не бива да се замразяват плодове и зеленчуци с голямо съдържание на вода. С особена сила това важи за ябълки, тиквички, краставици и домати. Течността в тях променя формата и обема си два пъти – при замразяването, когато се втвърдява и при размразяването, когато отново преминава в течно агрегатно състояние. Това нарушава целостта на фибрите и хлорофила в растението. То вече не е така полезно, а някои от замразяваните му клетки са неразпознаваеми за организма и могат да бъдат регистрирани погрешно като отрова.

Замразяването на меса и варени яйца разваля протеиновите нишки. Едва ли някой е правил грешката да сложи сурово яйце във фризера, но с варени и печени това се случва. Обикновено хората, които имат роднини на село си колят животни един-два пъти в годината. След това разфасоват месото и го прибират във фризери и камери. Други пък просто обичат да се запасяват като си купуват няколко пъти в годината голямо количество от проверени ферми и магазини. Но малцина, според думите на Мухина, се замислят, че веднъж замразено, месото променя структурата си. Най-ценен в него е животинският протеин, който представлява влакна. Той дава сила на тялото и е неизменна част от хранителния режим. Поставен под ниски градуси обаче, протеинът претърпява разпад на влакната и вече не е така пълноценно усвояем от човешкия организъм.

Замразяването на млека ги превръща в суроватъчен кефир с лошо качество, категорично отсича експертът. Ако замразите несварено и непастьоризирано прясно мляко с цел да го използвате след време, очаквайте, че по-лесно може да се пресече, а лакотзата и казеинът в него ще се отделят от общата текстура след размразяване. Ако замразите пастьоризирано или вече сварено мляко, шансът за пресичане след това е огромен. Протеинът в замразените сирена също се разпада, а изварата си заслужава да се замразява само за външни компреси, заключва Мухина.

Замразените ядки и риби губят активността на полиненаситените си мастни киселини. С рибата проблемът е голям, тъй като рядко може да се консумира пресен улов. Затова консервите с риба често са добра алтернатива, ако човек иска да си набави важни мазнини в храненето. Ядките обаче е по-добре да се съхраняват в буркани в долапа, а ако се притеснявате от гранясване, сложете марля с увит ориз в буркана. Той ще издърпа излишната влага и така ядките ще запазят качествата си за по-дълго време.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за спестяване на място във фризера

Как да освободя място в хлядилника и фризера? Разумно и практично подреждане на продуктите в хладилника.   виж още »

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти. виж още »

Замразените салати са по-здравословни от пресните

Плодовете и зеленчуците, които са съхранявани във фризери имат повече полезни вещества от пресните. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта