Регистрация

Практични в кухнята – научи се да замразяваш

20 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 2797
Практични в кухнята – научи се да замразяваш

Няколко полезни съвета със замръзнали хранителни продукти.

С идването на топлите месеци все по-често се сещаме за фризера и уникалната ледена среда, която предлага за нашите продукти. С негова помощ не само можем да съхраним храните за години напред, но и да изпълним функциите си на готвачи по един модерен и лесен начин, като проявим малко въображение. Ето как да се справяме по-добре в кухнята с помощта на замразяването.

Замразете малко грозде и няколко чери доматчета. Ще попитате защо, а ние ще обясним. Представете си, че у вас идват гости, които носят шише луксозно вино или водка. Алкохолът е страхотен , но за да се охлади, ще трябва да загубите ценно време в чакане на подходящата температура. Всеки ще си помисли за няколко ледчета в чашата, но съгласете се, че те разреждат напитката и убиват първичните й вкусови качества. Затова използвайте замразените запаси. Във виното можете да пуснете няколко ледени зърна грозде, които ще изстудят напитката, без да я разводняват. Чери доматките пък са за водката. Хитро, а?

В края на лятото всеки, който разполага с лична градина или приятел, отглеждащ домати, чушки, ябълки, круши и какво ли още не, получава подарък – стабилно количество от прибраната за финал реколта, която настойчиво започва да се разваля в хладилника. Преминете към фризера. Дори и по плода или зеленчука да се прокрадват петънца на развалено или лек мухъл – бухнете го в отрицателните температури цял-целеничък. Така няма да правите греха да изхвърляте храна. А за какво се ползва? Когато падне дълбокият зимен сняг, все ще ви се дояде нещо растително. Вадите го, както си е вкаменено, от тарелката и директно го мятате в тавичка във фурната. Така ще разполагате с печени домашни домати, чушки и всякакви плодове в средата на зимата. Яко е! Само не си правете илюзии, че можете да ги размразите и да ги ползвате в суров вариант. Не става!

Зимнина от зелени пресни подправки. С тях вече трикът ще се получи. Листа мента, киселец, магданоз, копър, пресен лук, чесън – всичко това може да бъде нарязано на ситно, прибрано в купичка с капак и зазимено във фризера. Така в месеците на сухите подправки и стария лук ще имате шанса да си направите салата или манджа с нещо свежо.

Кубчета лед с боя за храна. Оцветете в различен нюанс вода с боя за храна и я приберете в ледарката. Шарените кубчета ще направят вашето парти атрактивно, а цветните ледчета се разтварят много красиво в прозрачен алкохол или тоник. Подобна идея ще освежи купона.

Замразено кафе в ледарка. Ще попитате това пък за какво е. Налейте готовото и леко охладено кафе във формички за лед и след това приберете за няколко часа във фризера. Когато си сипете чаша мляко за закуска, можете да извадите едно-две от тези ледчета и да ги пуснете в чашата си. Ще придадат уникален аромат и визия на бялата напитка.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диетолог: Храната във фризера губи качествата си

Замразените продукти развалят текстурата, вкуса и структурата на протеиновите си влакна, а след размразяване организмът ги разпознава и усвоява по-тру виж още »

Пет трика за пестене на ток у дома и в кухнята

Навици в кухнята, които пестят електричество и пари.   виж още »

Дарете с нов живот отпадъците в кухнята

Пластмасовите контейнери, черупките от яйца, мрежите от опаковане на плодовете, остатъците от стари сапуни и зеленчуци могат да направят живота по-лес виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта