Регистрация

Задачата от Умирай трудно с приложение в Hell's kitchen 3

12 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 2918
Задачата от Умирай трудно с приложение в Hell's kitchen 3

Как ще измерите 4 литра вода без везна, ако разполагате с една туба от 3 литра и две туби от 5 литра?

 

Умирай Трудно е кинокласика с няколко продължения, покорила феновете на големия екран през далечната 1988 г. И все още този филм, създаден по романа на Родърик Торп, има на какво да научи не само авторите на заплетени сюжети, но явно и готвачите на съвършена супа. В Умирай трудно изгряващата звезда на Брус Уилис трябва да се справи за три минути с логическа задача. А Шеф Виктор Ангелов предизвика със същата загадка двама от кръвно враждуващите претенденти в кухнята – италианския кулинарен творец Реджеп и скромния, но талантлив готвач Цветомир.

 

Каква е задачата с тубите и водата? Задачата е проста и лесна за логически мислещо дете в началното училище, смятат психолози, но същевременно над 50% от опиталите да я решат в световен мащаб – не успяват. Условието гласи: Имате две туби с обем 5 литра и една туба с обем три литра. Не разполагате с мерки и теглилки. Трябва в една от тубите да съберете вода 4 литра. Как ще го направите без да мерите?

 

Съперниците в Кухнята на ада решиха да хитруват. След изричното предупреждение на Шеф Ангелов, че задачата се решава не с прецизност и наблюдение, а по логичен път, Реджи и Цецо заявиха, че не са добри в математиката и не желаят да се занимават с изчисления. За съжаление това им донесе само провал. И докато във филма героят на Уилис имаше три минути, в които трябва да се справи с условието, то претендентите за най-добър кулинар забутаха повечко време докато поне стигнат до извода, че ще им се наложи да помислят, вместо да разчитат на чистия късмет.

 

Решение на задачата от Умирай трудно. Всъщност това логическо предизвикателство има две решения, като едното е доста по-лесно, но в процес на мислене фенове на лентата откриха и второ. Ето как:

 

Бързо решение: Напълвате с вода едната туба от 5 литра и от нея отливате три литра в трилитровия съд. В голямата туба остават два литра. Изхвърляте водата от трилитровата туба и я пълните с тези останали 2 литра вода. Така в нея има място за още литър течност. Отново пълните тубата от 5 литра. След това от нея отливате в трилитровата още литър, който я пълни. И така в 5-литровата остават търсените 4 литра. Тук въобще не ви е нужен третият съд. Но ето какво можете да направите, ако разполагате и с него и не сте се сетили за този вариант.

 

Правилно решение: Напълвате тубата от 5 литра, отливате от нея три литра в по-малкия съд и ви остават два литра, които изсипвате в другата 5-литрова туба. После изпразвате и 3-литровата и отново повтаряте същото действие. Така към първоотделените два литра вкарвате още 2 литра и се получават заветните 4 литра. По този начин в Умирай трудно загадката е решена, но първият вариант е по-лесен. Какво обаче се случи с двамата съперници?

 

Дуелът между Реджи и Цецо в Hell's kitcen 3: Италианското петле не успя да провокира мозъчната си дейност в логична насока и отми както пода на адската кухня, така и привилегиите си за следващото състезание. Видяхме Цецо да се предава за първи път – но това беше развяване на бяло знаме срещу собствения му инат. След като не успя на късмет да премери водата, напористият готвач се отдаде на размисъл и с логика спечели състезанието.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Главозамайващо въртене и кулинарни въпроси в Hell's Kitchen 3

Гергана завъртя и отряза главата на своя възлюбен Мишо, като го победи с кулинарни познания и завиден баланс.   виж още »

Тестът за Кулинарни будители на Шеф Ангелов

Въпроси за продукти от българската народна кухня, зададени към номинираните за изгонване от Hell's Kitchen – Мартин и Светла.   виж още »

Сложен кулинарен тест от Шеф Ангелов към номинираните за изгонване

Въпроси от френската кухня и питанки за странни готварски продукти изпотиха номинираните за изгонване от Hell's kitchen Филип и Дани Спартак.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта