Регистрация

Златен мед с куркума – натурална хранителна добавка за здраве

28 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 2065
Златен мед с куркума – натурална хранителна добавка за здраве

Златен мед с куркума и черен пипер подсилва имунитета, разкрасява и подпомага отслабването.

 

Рецептата за златен мед е индийско народно лекарство, използвано от хилядолетия не само в многомилионната държава, но и навред по света като универсално средство за красота, изцеление на всякакви проблеми, подсилване на тялото, мускулите, ставите, имунитета, растежа на косата. Златният мед съдържа всички необходими витамини и минерали, затова съществуват хора, които живеят само на тази храна. Разбира се, човек не би трябвало днес да се подлага на подобна строга диета, особено без консултация с медицинско лице, но пък златен мед може да се приема като хранителна добавка, за да се порадва организмът на полезните му качества.

Как се приготвя златен мед? 60 мл мед се оставят на слънце в стъклен съд под капак за 10 часа. Щом медът е хубаво разтопен и попил слънчева енергия в него се добавя 1 с.л. с връх куркума на прах и 1 равна ч.л. млян черен пипер. Разбърква се много добре и се съхранява на слънчево място – перваз на прозорец или тераса. За възрастен човек препоръчителната дневна доза е 2 до 3 с.л. на гладно, като първата се взима сутрин след ставане. За деца от 4 до 14 години 2 до 3 ч.л. дневно при същите условия. На деца под 4-годишна възраст не се препоръчва златен мед заради ботулиновия токсин в меда и диуретичните свойства на куркумата. Освен това черният пипер дразни стомаха на мъниците. Хранителната добавка може да се използва неопределено дълго време без да дава странични ефекти.

За какво е полезен златният мед? Изключително добре влияе на имунната система без да я претоварва, както правят повечето медицински изделия за имунитет. Медът зарежда тялото с редица витамини и минерали, някои от които са силно дефицитни при съвременния начин на живот. Куркумата има антиоксидантни свойства, прочиства и подмладява клетката и извежда задържаната излишна вода от междуклетъчното пространство. Спомага храносмилането, работата на бъбреците и регенерацията на клетки и органи. Благотворна е за сърдечно-съдовата система, очите и кожата и е сред най-ефикасните естествени продукти за горене на мазнини.

Добавки в златния мед. Съществуват редица рецепти за обогатен златен мед според търсената необходимост. Сред най-често срещаните препоръки са да се добавят 3 с.л. сусамов тахан за заздравяване на ставите и костите и за подпомагане еластичността на сухожилията. С 4-5 скилидки чесън се повишават силите на имунен отговор при настинки, грип и инфекциозни заболявания. Ако пък искате още-силен извайващ и отслабващ ефект – добавете 1 ч.л. джинджифил на прах или 2 с.л. спирулина на прах.

Още добавки в златния мед. По-малко известни, но също така ефективни са добавките на лимонов сок, капка етерично масло от риган, лют пипер на люспи, сок от алое вера. 6 с.л. лимонов сок в гореописаното количество смес подпомага оздравяването след боледуване. 3 капки етерично масло от риган пък действат като естествен антибиотик, ако болестта е в разгара си. 1 ч.л. люспи от пипер ще активизира допълнително горенето на мазнини, а 50 мл от сока на алое вера ще се погрижи за красотата на кожата.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Любопитни факти за меда и пчелите

В Деня на Прокопий Пчелар разгадаваме тайни на кошера и меда.   виж още »

Домашен сироп от глухарчета, наричан мед от глухарчета

Глухарчето като билка и как се прави мед  от глухарчета, сок от глухарчета и природни лекарства с глухарчета?   виж още »

Мляко, мед, сода и ракия борят слънчеви изгаряния

Заложете на природни продукти в борбата с ефекта на жаркото слънце върху кожата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта