Регистрация

Почистване на ръце от орехови кори

09 Sep 2020   /   nina123   /   Видяна: 3333
Почистване на ръце от орехови кори

Оцветените от орехи ръце не могат да бъдат напълно почистени. Орехите цапат дрехите необратимо – внимавайте!

 

Сезонът за събиране на реколтата от орехи настъпва. А и вкусът на пресните орехи си остава любим на мнозина, защото носи по-голяма сочност и сладост от вече изсушената ядка. Ала за да се достигне до ядливата сърцевина, е необходимо да се обели зелената обвивка, после да се счука и черупката. А в този случай пръстите неминуемо се оцветяват в кафяво. И ако вече ви се е случило, то трябва да предупредим, че щом петната не са почистени веднага, най-вероятно ще останат по ръцете ви поне 10 дни. Ако пък сте напръскали и дрехите си – твърде възможно е дори и в химическото чистене да ви обяснят, че изцапването е безвъзвратно. Ето защо е добре да реагирате веднага при изцапване с орехова шума или орехова кора. Поне пръстите могат да бъдат отчасти спасени.

 

Как се чисти орех от ръцете? Незабавната реакция е ключова за успеха. Най-общо ви трябва домашно направен препарат, който лесно можете да си приготвите от подръчни продукти. Той трябва да съдържа едновременно киселина и мазнина. Киселината отслабва междумолекулните връзки на багрилата на ореховия сок, а мазнината изтегля мастноразтворимите съединения. Така можете да се отървете до голяма степен от оцветяването по кожата си. Ясно е, че тази смес е неприложима за тъканите на дрехите. Ето и няколко изпитани народни рецепти за чистене на петна от орехи по ръцете.

 

1. Лимон за чистене на орехови петна. Изцедете сока на един лимон в чаша и подгрейте. Харесайте си стара хавлиена кърпа, за която няма да страдате, защото именно тя трябва да измъкне оцветяването. Подгрейте сока до 40-50 градуса и след това мийте ръцете си с него, като периодично бършете с кърпата. Когато оцветяването е добре избледняло и си личи, че повече от него няма да падне, сипете в едната си ръка 1 с.л. зехтин и продължете да „миете“, а след това избършете финално в кърпата. Каквото е останало по пръсти и длани, няма да се махне в близките дни, ала поне силното оцветяване вече е изтеглено.

 

2. Амоняк за чистене на петна от орехи. Тази процедура се извършва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на открито. Напоете с амоняк санитарен тампон и търкайте енергично. Сменете тампона след изцапване и продължете да правите същото докато оцветяването се махне. Има шанс да падне изцяло.

 

3. Оцет и олио за чистене на изцапване от орехи. Сипете си в съд равни количества оцет и олио и мийте ръцете си вътре. Затривайте периодично с хавлиена кърпа, а ако сте нежни към кожата си, можете да си позволите и търкане с металната част на гъба за чинии. Внимавайте да не нараните кожата си – ако има риск, по-добре не опитвайте.

 

4. Грозде и вода за чистене на ръце от орехово оцветяване. Най-логично е на полето до ореховото дърво да има и лозе. Е, това е вашият шанс. Започнете енергично да разпуквате и разтривате гроздови зърна между дланите си. Ако наблизо има рекичка или разполагате с голямо количество вода, отмивайте периодично. Няма да успеете да се отървете напълно, но със сигурност ще махнете най-неприятната част от баграта.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен препарат за почистване на дъната на тигани и тенджери

С какво се почиства загорялото дъно на тиган, тава или тенджера, за да блесне все едно съдът не е употребяван?   виж още »

Домашно сладко от зелени орехи радва тялото и небцето

Как се прави сладко от цели орехчета с кората и с какво може да се поднесе полезният домашен мармалад?   виж още »

Маски за нокти против пожълтяване

Ако оцветяването на ноктите не е причинено от здравословни проблеми, има как да го изчистите с малко упорство и няколко страхотни трика с продукти от виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта