Регистрация

Да почистим микровълновата фурна без препарати и химикали

12 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 9869
Да почистим микровълновата фурна без препарати и химикали

Цитрусови плодове, ванилия и оцет ще премахнат зацапванията от храна в микровълновата и ще я накарат за заухае на свежест.

Едва ли има човек, който използва микровълновата си фурна ежедневно и не му се е случвало нещо в нея да гръмне. Дори и предвидливо да сте се запасили с пластмасовия похлупак, препоръчителен за предпазването на вътрешността на печката чиста, то понякога, при повдигането му отново изпадат парчета храна, а и той не пречи за смесването на миризмите, които в даден момент вече са така силно попили, че всяко следващо ястие започва да мирише на предходното.

На щанда в супермаркета, особено ако е от големите, ще намерите поне 10 препарата, с които е описано, че можете да почистите фурната си, но едва ли ще останете така ентусиазирани, когато прочетете състава им и се спрете на сложните химични съединения, които не звучат като подходящо вещество, което има риск да попадне в следващата ви гозба. Още по-лошо, някои от тези елементи са органични и се разпадат под влиянието на температура, което означава, че след като заработи домашната ви микровълнова, в нея може да се отдели голяма част от Менделеевата таблица, тровейки онова, което планирате да сложите на трапезата си.

Затова ние от kulinarno.bg ще ви дадем няколко съвета как да почистите иновативната печка от упоритите замърсявания, като същевременно прогоните завинаги миризмите, които са се натрупали в нея и се опитват да направят всяко следващо ястие все по-малко апетитно.

Оцет със сол гони упоритите замърсявания. Не е нужно да сте завършили образованието си в лаборатория, за да знаете, че киселините, солите и мазнините си взаимодействат и често пъти се неутрализират. Затова вземете един памук и малко евтин винен оцет и намажете хубаво вътрешността на микровълновата. Изчакайте да подейства две-три минути и се опитайте да почистите само с помощта на вода и гъба. Ако сте постигнали онази устойчивост на зацапване, при която трябва да използвате абразивни препарати, то вместо тях сипете сол и търкайте отново, като внимавате да не нараните покритието. Скоро всичко ще бъде чисто.

Лошата миризма от микровълновата си тръгва с ванилия. За целта смесете 3 пакетчета ванилова есенция с 200 мл вода и ги пуснете в купичка в микровълновата за 6-7 минути. След като греенето на водата е приключило, оставете да постои вътре още половин час, а най-добре до следващата употреба на фурната. От прегряването на водата ще се образува конденз с ароматни капки, които са по-силни от натрапчивите миризми, затова ще ги елиминират. Ако микровълновата ви трябва за скорошна употреба, просто я подсушете, но по-небрежно. Нека ваниловият аромат остане възможно най-дълго време там.

2 в 1 – почистване и освежаване на микровълнови фурни с цитрусови плодове. Тук имате два избора – да поставите портокалови или кори от грейпфрут в купа с 250 мл вода в микровълновата или да изстискате във водата половин резен лимонов сок. Пуснете на възможно най-силната температура за 5-6 мин., след което не вадете още 10-тина мин. Цитрусите съдържат едновременно киселина и свеж аромат. Съответно при изпарилите се и обратно втечнени капчици вода присъства и киселина, която още топла има шанса да действа върху стените на фурната. Затова след като времето на действие изтече, просто забършете с влажен парцал, гъбичка или хавлиена кърпа зацапването. То ще се махне удивително лесно. А във въздуха ще се понесе аромат на нежна екзотика.

Ако сте любители на уникално бързите за приготвяне ястия в микровълнова фурна, то вижте още ЯСТИЯ ЗА МИКРОВЪЛНОВА.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашен препарат за почистване на дъната на тигани и тенджери

С какво се почиства загорялото дъно на тиган, тава или тенджера, за да блесне все едно съдът не е употребяван?   виж още »

Алтернативни гъби за измиване на упорити петна от съдове

Какво представлява магическа гъба за миене и върху какви повърхности може да се използва тел за миене? Как с пемза и шкурка се чистят упорити петна в виж още »

Почистване на ръце от орехови кори

Оцветените от орехи ръце не могат да бъдат напълно почистени. Орехите цапат дрехите необратимо – внимавайте!   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта