Регистрация

Диета с едно обилно хранене – предимства и рискове

26 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 2139
Диета с едно обилно хранене – предимства и рискове

Ако тялото получава храна по веднъж дневно, трябва внимателно да се избере вида на ястието, часа на ядене и големината и калоричността на порцията.

 

Еднодневното гладуване е лек, а не мъчение, пише Daily Science, позовавайки се на изследванията на учени, доказващи, че тялото функционира по-добре, ако приеме калориите си за деня в едно хранене, отколкото разпределени в три отделни основни. Това твърдение отрича доскорошните вярвания, че човек трябва да хапва често и в малки порции, вместо да гладува и после да се тъпче.

 

Натовареното ежедневие често не оставя време за три сядания на трапеза в рамките на делника. А този тип хапване – рядко и на крак, пък е предпоставка за затлъстяване и развитие на стомашни болести, обясняват от Световната здравна организация по храните (СЗО). Екипът от учени контрира – изследванията показват, че в по-добро здраве са онези мишки, които поучават на куп дажбата си за денонощие пред другите, на които порцията се разделя на три или четири хранения в рамките на 24 часа. Изследователите се спират точно на мишките, защото техните стомаси действат сходно на човешкия.

 

Опитните животинчета бил разделени на три групи – първата се хранела един път, втората получавала 4 хранения, но с намалено количество храна, а третата – имала постоянен достъп до храна. След месец мишлетата от първата и втората група блеснали с по-добри жизнени показатели, а след година отчели по-ниска смъртност спрямо връстниците си, които се радвали на постоянен гуляй.

 

Как трябва да се гладува за здраве? При хората обаче не е полезно изведнъж да се премине от три основни хранения само в едно за деня. Първите няколко седмици гладуването трябва да се прави само в един ден от седмицата, като се оставят 24 часа от последния прием на храна. Следващите няколко седмици се спазват по два такива дни, после съответно по три, четири и пет. В два от дните е добре човек да раздели порцията си на три по-малки и да ги консумира в рамките на деня, като остави на стомаха си 12 часа почивка.

 

Кога се прави единственото хранене за деня? Мнозина смятат, че ако цял ден не са хапвали, а на вечеря се нахранят като за последно, може и да свършат нещо полезно за тялото си. Не е така. Ако се храните един път на ден, направете го в часовете между 10:00 и 16:00 часа. Тогава метаболизмът, който допълнително сте забавили с новия си график на ядене, е най-бърз. Най-силен е прочистващият ефект на тази диета между 22:00 и 07:00 часа, когато стомахът вече трябва да е абсолютно празен, за да може тялото да чисти токсини и да изхвърля вредности, без да се занимава с разграждане на храна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво не трабва да правим на гладно

Не предприемайте дълги пътувания, не взимайте важни решения и не се наливайте с чай и кафе на празен стомах. виж още »

Причините поради които изпитваме глад

Защо огладняваме – виновни са преяждането, недоспиването и алкохолът и диетите. виж още »

Глад и вода „отмиват“ мръсотиите от тялото

Забранете си храната по един ден в седмицата, съветват индийски диетолози. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта