Регистрация

Причините поради които изпитваме глад

14 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 4928
Причините поради които изпитваме глад

Защо огладняваме – виновни са преяждането, недоспиването и алкохолът и диетите.

На всеки се случва да се зачуди защо натрапчивото чувство на глад се появява именно сега и не може ли да се съобрази с графика на хранене или факта, че коремът вече е пълен. Вместо обаче последната храна да е помогнала да се почувстваме сити, тя сякаш не съществува, а гладът продължава да пречи на дейността ни с натрапчивото си желание да бъде задоволен и не се отказва, докато не го дарим с така желаната храна. А оттук разваляме режима си нахранене, пречим да диетата и дарявяме на тялото непредвидени допълнителни калории, които са ключът към затлъстяването и застрашаването на здравето. Днес ние от kulinarno.bg ще ви обясним какви са причините за появата на този глад, за да можете да го изкорените още в зачатък и да не му позволите да вземе превес в диктуването на приоритетите ви за деня.

Алкохолът е най-добрия приятел на апетита и особено силните спиртни напитки. Доказано е, че те повишават нивото на хормона грелин, а от своя страна той пък създава усещането за глад. Така че колкото повече „градусови“ питиета консумирате, толкова по-сигурно е, че скоро ще започнете да изпитвате силен и натрапчив глад, който ще ви кара да си мечтаете за висококалорични и вредни храни.

Хормонът грелин се отделя в завишени дози и при недоспване. Особено ако сънят системно не ви стига, тогава може да изпитвате постоянен апетит. Тялото ви се бори с липсата на енергия, която си набавя чрез съня и затова решава да си я достави чрез храната. Експертите препоръчват да се спи по 8 часа на нощ, както и в средата на деня да се отделят 20 минути за почивка или придремване.

Преяждането на някое от основните яденета и особено на вечеря води до събуждане на огромен апетит. Не е добре да препълвате стомаха си непосредствено преди лягане, защото през нощта той работи на по-бавни обороти, а така остава разширен за по-дълго време. Свикнал с новите си форми, в последствие ще има нужда от повече храна, за да се напълни. Така ще огланявате по-често и ще се храните по-обилно. А това е най-прекия път към затлъстяването. Ако на вечеря си хапвате умерено и то няколко часа преди да заспите, на сутринта няма да се будите освирепели като кучета.

Пропускането на закуската или строгите диети също могат да доведат до появата на зверски апетит. Организмът изпада в паника, защото не знае кога ще му бъде предоставена следващата доза храна и се презастрахова като започва да си я иска преждевременно. Затова се препоръчват диетите, свързани с намаляне на порциите и внимателен подбор на вида ядене, а не тези, които препоръчват продължително гладуване. Закуската е най-важното ястие за да се поддържа правилния график на храненията, така че не я пренебрегвайте. А ако си хапвате често, здравословна храна и в малки порции, още отчетете спад в килограмите си.

Предменструалния синдром често е свързан със зверски апетит, постоянно усещане за глад и склонност към преяждане със сладкиши. Когато хормоните бушуват, човешката воля става безсилна. Съветът на експертите тук е да не прекалявате с количеството. Ако много ви се яде сладко – няма проблем да си позволите до 50 г черен шоколад на ден. Хубаво е също така да пиете топъл шоколад или мляко с какао. Примирете се, че тези няколко дни в месеца ще са тежки както за психиката, така и за фигурата ви. Направете каквото можете, без да изпадате в крайности.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

4 храни, които потискат глада

Хранителни продукти, които убиват глада, когато той е причинен от различен фактор от липсата на енергия в тялото.   виж още »

Преживяването на глада са негативните емоции

Гневът, толерантността и нивото на удоволствие са пряко зависими от усещането за глад.   виж още »

5 подправки, с които ядем и слабеем

Индийските подправки извайват фигурата с гореща пикантност, силен аромат, разграждане на мазнините и регулиране на хормоните.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта