Регистрация

Какво не трабва да правим на гладно

27 Sep 2016   /   nina123   /   Видяна: 6753
Какво не трабва да правим на гладно

Не предприемайте дълги пътувания, не взимайте важни решения и не се наливайте с чай и кафе на празен стомах.

В натовареното ежедневия модерният човек все по-често прави грешката да пропуска по някое от основните хранения. Но запленен от работата и рутината, той забравя, че по този начин пречи на здравето си и нанася необратими щети на стомаха си – онзи интензивно действащ труженик, който се грижи целия организъм да функционира правилно и адекватно. Ето няколко съвета какво не трябва да се хапва или прави на гладен стомах, ако все още не сте разбрали, че има моменти от деня, когато сте длъжни (заради самите себе си) да отделите време дори и само за няколко хапки.

1. Не взимайте важни решения на празен стомах. Това е японско правило, което обаче е подкрепено и с научно обяснение. Доказано е, че когато човек изпитва глад, мозъкът му не работи с пълния си потенциал. Едновременно върху желанието за храна се фокусират части от центровете, отговарящи както за логичната мисъл, така и за интуицията и аналитичността. Просто приемете, че не можете да използвате умствения си потенциал си на гладно.

2. Не предприемайте пътувания на гладно. Също така е доказано, че прилошаванията в превозни средства, от които някои хора старад по природа, се засилват наравно с глада. Експертите съветват да не се притеснявате от факта, че по време на път може да ви се доповръща и затова да пропуснете храненето преди качване в превозното средство. Колкото и да ви е странно, симптомите на гадене драстично понижават силата си, ако сте се нахранили добре. Това важи най-вече за сухопътния и особено за водните придвижвания. В по-малка сила правилото е валидно при полети.

3. Не борете естествения глад с кафе и чай. Тези две напитки НЕ заместват закуската, нито обяда, пише БГНЕС. Те само променят стомашната киселинност, която от своя страна пък е отговорна за целодневното усещане за дискомфорт. По данни на агенцията близо 50% от европейците имат навика да закусват или обядват с чай или кафе. Това може да доведе до сериозни стомашни усложнения, както и до силна загуба на тонус и концентрация в течение на деня. Така че изберете си нещо по-питателно за основно хапване, дори и да сте на диета.

4. Не приемайте храни, богати на омега-6 мастни киселини на гладно. Едва ли има как да се отървете от пържените картофки на обяд и множеството манджички, минали през тиган или фритюрник. Поставете си за цел обаче да ги хапвате, след като сте подложили стабилна основа. Това може да е салата, овкусена със зехтин Extra virgin или някакъв вид печена риба с лимонов сок. Омега-6 наситените мастни киселини атакуват полезните и нужни на организма омега-3 мастни киселини. По този начин в тялото се отделят хормони, влияещи на негативните емоции. Колкото и странно да звучи, учени са доказали, че с хапването на пържени ястия на гладно, човек е способен да си причини стресови усещания и депресия.

5. Не си позволявайте стомахът ви да е празен повече от 8 часа. Това важи за възрастните хора, защото при децата метаболитните процеси протичат по-бързо и техния най-голям интервал между храненията трябва да е под 6 часа. Приемете, че пълнолетното лице остава с празен стомах около 3 часа след хранене. За дете часовете са 2. Затова интервалът между вечеря и закуска за възрастен трябва да е максимум 11 часа, а за дете – 8 часа. В противен случай стомахът отделя киселини, които могат да причинят гастрит и язва. Не си позволявайте дълго гладуване – рискувате да се разболеете необратимо.

Ако искате да си хапнете нещо полезно, вижте нашия раздел със ЗДРАВОСЛОВНА ХРАНА.

Ако искате да се ограмотите повече за полезното хранене - намерете си важна за вас тема от категория ЗДРАВЕТО И ХРАНАТА.

НАДЯВАМЕ СЕ ДА ДОПРИНЕСЕМ ПОНЕ МАЛКО ЗА ВАШИЯ ПОЛЕЗЕН ОТКЪМ ХРАНЕНЕ ЖИВОТ.

ПОДОБНИ СТАТИИ

4 храни, които потискат глада

Хранителни продукти, които убиват глада, когато той е причинен от различен фактор от липсата на енергия в тялото.   виж още »

Диета с едно обилно хранене – предимства и рискове

Ако тялото получава храна по веднъж дневно, трябва внимателно да се избере вида на ястието, часа на ядене и големината и калоричността на порцията. & виж още »

Да надвием с хитрост среднощния глад

Какво да правим когато гладът не ни дава мира в леглото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта