Регистрация

Как се подреждат хората на трапезата

04 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1722
Как се подреждат хората на трапезата

Основни правила за подреждане на гости и домакини на масата.

 

Независимо дали в семейна и родствена среда или на официална вечеря, всеки има свое отредено място, на което трябва да седне на масата. Какви са основните правила и как трябва да са разпределени хранещите се, вижте сега.

 

1. Домакинята разпределя къде да седнат хората. На жената, която посреща гости у дома си, се пада задачата да прецени кой къде трябва да седне. Местата се надписват поименно или всеки от новодошлите се оставя в ръцете на домакинята да бъде отведен до стола, на който трябва седне. Но жената в къщата трябва да се съобрази и със следните правила.

 

2. Домакинът и домакинята сядат един срещу друг. Ако масата е кръгла, просто трябва да са лице срещу лице. Ако обаче трапезата е правоъгълна, домакините се разпределят в двете централни къси страни.

 

3. Не се поставят съпрузи заедно. Съпругът и съпругата трябва да са разделени и то през повече от един човек. Идеята е всеки да се отпусне в комуникация с останалите гости, а не да разговаря за семейни проблеми с половинката си.

 

4. Редуват се мъж и жена. На официална вечеря не е неетично всеки да е заобиколен от двама компаньони от противоположния пол. Дори е задължително.

 

5. Къде сядат най-възрастните? Най-възрастната жена гост трябва да седне от дясно на домакина, а най-възрастният мъж – от дясно на домакинята. Ако домакинът е един, срещу него сяда най-възрастният гост от противоположния пол.

 

6. Трябва ли да има отделна маса за децата? Отговорът е „да“, но само ако децата вече могат да се хранят самостоятелно. За съвсем малките дечица и бебетата се предвижда място на централната трапеза от дясно на майката.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни видове ножове и кой нож за какво се използва

Ножове в кухнята – кой нож за какво служи?   виж още »

Ядене на супа по етикет

Как правилно се яде супа, коя е лъжицата за супа и сърба ли се по време на хранене?   виж още »

Урок по правилна консумация на чай

Не прекалявайте с добавената захар и не кипвайте чаените листа, ако искате да се възползвате от благотворното влияние на напитката. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта